zie

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

24 juni 2016

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

Zou het niet prachtig zijn om spelenderwijs tot inzicht te komen? In dit blog speel ik graag een spel met je wat je waarschijnlijk vaak gespeeld hebt. Ik zeg wat ik zie en dan mag jij kijken of je het ook ziet. Ik zal een paar dingen noemen die ik in mijn eigen leven als een verrijking heb ervaren en waarvan ik graag wil dat jij er ook je voordeel mee kan doen. Daarna ben jij aan de beurt!

Kijk om je heen, kijk om je heen. Zoals de wereld nu is, zie je hem nooit weer. – Cees Buddingh

Kijken is kiezen

We zitten in de auto en ik zit te bedenken wat ik deze keer op mijn blog zal gaan schrijven. Mijn zoon roept vlak daarna: “Pap, zullen we een spelletje doen?” Het komt vaker voor dat hij me op ideeën brengt! ‘Ik zie wat jij niet ziet’ is één van onze favoriete spelletjes in de auto. Als je aan de beurt bent, mag je kiezen waar je de anderen naar wilt laten raden. Uit de oneindige mogelijkheden om dingen in je omgeving te zien, kies je er één uit en dan noem je de kleur. Wat zo grappig is aan dit spel is dat het je iets leert over hoe je in het dagelijks leven ziet. Je hebt dan namelijk ook eerst een keuze gemaakt uit de oneindige mogelijkheden om te zien. Deze keuze bepaalt wat je ziet, en die keuze maak jij!

Lees ook:  Leef je enthousiasme!

Zie je het hert?

Nog even één ding, voor we beginnen met het spel. Kijk eens naar deze afbeelding:

zie

Hoeveel herten neem jij waar in deze foto? Laten we hopen dat je er in ieder geval één ziet. Lukt het je om er nog één te vinden? Ik weet niet hoe het bij jou werkt, maar ik zag er eerst één en dacht dat dit klopte. Nu ik er een tijdje naar gekeken heb zie ik er twee, en het lukt met niet meer om het beeld dat ik eerst had terug te halen. Nou en?, denk je misschien. Dit fenomeen is wel degelijk van belang, omdat het laat zien dat je maar één ding tegelijk kan zien en dat als je eenmaal anders gaat zien, je niet meer terug kan. Bij dit voorbeeld is dit misschien niet zo van belang, maar bij de voorbeelden die ik nu ga noemen wel. Laten we beginnen met het spel!

Ik zie wat jij niet ziet en het is…

1. Mogelijkheid

Of je één of twee herten zag maakte niet zoveel uit, maar of je problemen of mogelijkheden ziet wel. Het kan jouw leven transformeren. Ik merk dat regelmatig tijdens coachgesprekken. Als ik iemand vraag: “Vertel eens, wat zijn jouw problemen?”, dan krijg ik vaak een enorme lijst ellendige dingen te horen. Stel ik vervolgens de vraag: “Wat zijn jouw mogelijkheden?”, dan worden mensen vaak stil. Na een lange stilte is het antwoord regelmatig: “Tja, eigenlijk is alles mogelijk, maar ja, zo heb ik er nog nooit naar gekeken.” Wil je dit ook waarnemen? Neem een A4’tje, zet een verticale lijn in het midden en schrijf boven de ene kolom: ‘problemen’ en boven de andere ‘mogelijkheden’. Begin met de problemen en schrijf daarna je mogelijkheden eens op. Heb je het nu gezien?

Een pessimist ziet een probleem in elke mogelijkheid. Een optimist een mogelijkheid in elk probleem. – Winston Churchill

2. Potentieel

Ik merk vaak een enorm potentieel in mensen op en dat is maar goed ook in mijn vak. Dit betekent dat mensen tot veel meer in staat zijn dan ze zelf denken. Kom jij dat ook wel eens tegen? Wat doe je er dan mee? Heb je wel eens overwogen om het risico te nemen om die ander te vertellen wat je ziet? Het kan ervoor zorgen dat de waakvlam wordt ontstoken. Het kan mensen in beweging zetten en ze laten inzien dat ze een bijzonder talent hebben. Zie je potentieel, zeg het dan!

Lees ook:  Welk verhaal vertel jij over jezelf?

3. Eenheid

In boeken over persoonlijke ontwikkeling wordt veel over eenheid geschreven. Eenheid is onzichtbaar, maar het is wel te voelen. De gedachte dat je afgescheiden bent van al het andere, maakt het leven zwaar en zorgt ervoor dat je jezelf moet beschermen en dingen moet nastreven om speciaal te zijn. Leven vanuit eenheid zorgt ervoor dat dit niet meer nodig is. Misschien lijkt het alsof een zonnestraal los staat van de zon, maar in werkelijkheid is hij één met de zon en met alle andere zonnestralen.

Wie boven de verschillen uitstijgt, ziet de eenheid en leeft ernaar. – Tsjwang-tse

Gezien? Jij bent aan de beurt!

Bij dit spel gaat het er niet over of wat je ziet waar is of niet. Je kijkt gewoon of je dat wat de ander ziet ook kan zien. Ik ben benieuwd wat jij ziet. Wil je het delen? Laat dan een reactie achter onder dit blog en maak ons rijker met jouw inzichten! Ben je ook zo gek van spellen die inzicht verschaffen? Lees dan meer over het Transformatiespel!


De citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net.
Foto verrekijker gemaakt door Davide Ragusa en de foto van het hert zag ik op deze website.

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

2 Reacties

 1. Olga van den Hoff

  Mooi blog, Jeroen! Brengt me direct terug naar vroeger. Was als kind dol op dit spelletje en dat plezier als iemand steeds ‘warmer’ werd maar het toch nog niet kon raden. Spannend, je zat je als kind te verkneukelen! Denken in mogelijkheden. Heb er ook wel eens over geschreven. Een collega zei een tijdje terug … ik denk altijd in onmogelijkheden, tja … ik zal haar jouw blog ook eens laten lezen! Groeten! Olga

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Dank je Olga! Leuk dat dit blog jeugdherinneringen bij je oproept! Goed plan om je collega dit blog ook te laten lezen! Denken in mogelijkheden kan veel opleveren! Groet, Jeroen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This