gelukkig

Gelukt! Maar niet gelukkig …

4 juli 2016

Gelukt! Maar niet gelukkig …

Een blog over een Bucketlist, verlangens en gelukkig zijn. Welke verlangens maken je nu werkelijk gelukkig? Het verhaal van Irene nodigt je uit om over gelukkig zijn eens na te denken.

Trend: een bucketlist. Heb jij er al een?

Door een artikel op internet kwam Irene in aanraking met het fenomeen Bucketlist, ‘jouw emmer vol verlangens’. Irene is net de veertig gepasseerd, gescheiden met twee puberende kinderen. Ze houdt ervan doelen te stellen en te realiseren. Dat geeft haar een kick.

Het werken met een Bucketlist met als ondertitel “What to do before you die” is haar op het lijf geschreven. De afgelopen drie jaar heeft zij hard gewerkt aan het opmaken én realiseren van haar lijst:

met de kinderen naar Rome, paragliden in Zwitserland, naar de Toppers, een nieuwe keuken, een andere leaseauto, haar MBA-studie afronden, naar een musical in London, een weekend voor haar zussen organiseren, een ‘walk in closet’ laten maken.

Een behoorlijke lijst, vind je niet?

Vurig verlangen

Irene zit tegenover me met tranen in haar ogen. Ze drinkt haar thee met trillende handen. Ze heeft zes van de negen onderdelen van haar Bucketlist verwezenlijkt. Gelukt! Maar ze is niet gelukkig …

Laat er geen misverstand over bestaan, het is heerlijk om verlangens te hebben. Om vurig te werken aan een ideaal of doel. De harstocht te voelen wanneer je bijvoorbeeld spaart voor de reis van je leven. En het is bewezen, het heeft een motiverende werking. Zeker wanneer het lukt om je doel te bereiken.  Trots, blijdschap, geluk!

Lees ook:  Druk? Vijf tips voor meer rust (in je hoofd)!

Lijstjes werken voor ons om overzicht te creëren. Zo kan het werken met een ‘To do’-lijst effectief zijn. En als de klus gedaan is, streep er door, prima!

Maar een Bucketlist, dat is toch wel iets anders.

Scoren!

Het lijkt momenteel een trend. De Bucketlist wordt een soort ‘To do’-lijstje. Dit moet gedaan worden, en dan dit, en dan dit, enz., enz. Onlangs was ik op een verjaardag waar mensen hun Bucketlists aan het vergelijken waren. Ging het om echte verlangens? Of was het wie de meeste items op zijn lijst had afgevinkt?

Op Social Media lees je er steeds meer over. De Bucketlist is meer een ‘show off’-item geworden dan een werkelijk gepassioneerde weergave van één, twee, misschien drie diepe verlangens.

Vrij zijn van wensen brengt innerlijke rust. Lao Tse

De motivatie van Selkangs Bucketlist

Onlangs sprak ik Selkang, die als boeddhist in eenvoud leeft. Niet in armoede, maar eenvoud. En ik was geschokt toen hij onverwacht begon te vertellen over zijn Bucketlist. Mijn gedachten gingen direct naar de overdadige, soms protserige lijsten die ik bij anderen zie.

Maar zijn lijst was opvallend kort. En zijn motivatie inspirerend. Daarom deel ik die graag met jou:

“Het is wat we kunnen ontwikkelen, het leven in het NU. Het gaat om bewustwording en in vrede leven met het moment. Bewust van wat zich aandient. En hoe je ermee omgaat.
NU is niet een fractie van een seconde, maar een korte tijdsperiode waarin je in alle bewustheid leeft, jezelf observeert en ontwikkelt. En wanneer er teveel afleiding is, leef je minder bewust. Minder in het NU.

Lees ook:  Zelfbeeld, welk beeld heb jij van jezelf?

Een Bucketlist vol met verlangens, vol met ‘once in a lifetime’-behoeften, vormt één grote afleiding. Je kan ermee pronken, maar wat je eigenlijk laat zien, is dat je leven leeg is. Dat je schijnbaar ontevreden bent met hoe het NU is.

Mijn Bucketlist is kort. Er staat één item op: ik wens blijdschap en geluk voor anderen.”

Bezitsdrang baart ontoereikendheid, onthechting geeft tevredenheid. – Kalu Rinpoche

Irene haar nieuwe Bucketlist

Irene neemt een laatste slok van haar thee, haar handen trillen niet meer. Met waterige ogen kijkt ze mij aan. En met een bijna fluisterende stem vertelt ze mij over haar Bucketlist. Het was meer een actielijst om zich te bewijzen. Aan haar ex-man, collega’s en kennissen. Om aan te tonen dat ze het allemaal wel aankon. Om te laten zien hoe sterk ze wel niet was.

Gedurende de coachgesprekken die ik met haar had, vormde zich Irenes nieuwe Bucketlist. Die ontwikkelde zich van binnenuit. Vanuit een diep en oprecht verlangen. De lijst mag ik met je delen:
– een waardevolle band opbouwen met mijn kinderen,
– een dagje weg voor mijn zus (die ernstig ziek is) organiseren,
– het Pelgrimspad lopen.

Haar lijst is niet alleen korter maar komt nu rechtstreeks uit haar hart.
Voor zichzelf, en voor anderen! Daarom ben ik ervan overtuigd dat ze die lijst gaat verwezenlijken.

Gelukt! Én gelukkig.

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This