nietsdoen

Nietsdoen zonder tijd te verdoen

20 juli 2016

Nietsdoen zonder tijd te verdoen

Nietsdoen is haast onvoorstelbaar geworden in deze tijd. Toch kan het iets opleveren waar veel mensen tevergeefs op de verkeerde plek naar zoeken. In dit blog deel ik mijn ervaringen op dit gebied. Wacht nog even met nietsdoen tot je klaar bent met lezen!

Er bestaat geen moeilijker kunst dan waarlijk uitgebalanceerd nietsdoen. – Simon Carmiggelt

Verplicht lummelen

Daar zat ik dan op die stiltedag. De opdracht was om zoveel mogelijk in stilte te lummelen. Nee, niet lezen (want dat is praten tegen jezelf), niet op je telefoon kijken (want daarmee zet je ook steeds die hersenen weer aan het werk), niet praten, maar alleen zitten of lopen en verder niets. Vooral de tip over het niet lezen raakte mij diep, omdat ik de laatste zestien jaar geen moment onbenut liet om nog even iets over persoonlijke ontwikkeling te lezen. Lummelen had ik altijd gezien als tijdverspilling. Ik kwam er al snel achter dat dit een misvatting is.

Weet je nog?

Ik roep wel vaker dat kleine kinderen ons voordoen hoe we zouden kunnen leven en dat was ook voor lummelen het geval. Let maar eens op hoe een baby in een box ligt: een beetje rondkijken, geen doelen, niet spreken… Zijn en verder niets. Als baby waren we allemaal volleerd in lummelen. Het is een aangeboren talent. Het is dus niet nodig om te leren lummelen, maar eerder om je te herinneren wat je al weet en beheerst.

Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt. – Pablo Picasso

Waarom zou ik?

Laatst had ik een boeiende dialoog met iemand over nietsdoen. “Jij bent toch die man die bezig is met onderwerpen als doen, enthousiasme, ervoor gaan en zo?”, zei hij. Dit klopt, alleen hoeft dat op zijn tijd nietsdoen niet uit te sluiten en het levert een heel ander soort resultaat op. Het is mooi om een doel te stellen en daar keihard voor te gaan. Alleen kwam ik voor mezelf op een gegeven moment tot de conclusie dat het behalen van de resultaten slechts tijdelijk voldoening schenkt. Wat je buiten jezelf nastreeft verandert steeds. Er is ook iets dat stabiel en onveranderlijk is. Om hiermee in contact te komen zal je van buiten naar binnen moeten. Nietsdoen is daar een uitstekende manier voor.

Een naar buiten gerichte geest blijft altijd hunkeren. Een naar binnen gerichte geest vindt rust en stilte. – Deng Ming-Dao

Hoor je de kikker?

Vanochtend zag ik op de sportschool een documentaire op National Geographic waarin een mooie metafoor zat over nietsdoen. Vier militairen waren buiten de veilige zone verdwaald in de jungle. Ze hadden al zes dagen niet geslapen, hun water was op en de satelliettelefoon was defect. Ze hadden nog één kans om bij drinkwater te komen. Na veel moeite kwamen ze aan op de plaats van bestemming maar daar bleek dat het water verdampt was. Ze zochten met hun laatste krachten naar een plekje waar wellicht nog een plas was overgebleven en ze beseften zich dat ze moesten opgeven. Te moe en uitgedroogd om zich nog zorgen te kunnen maken vielen de vier op de grond, waar ze doodstil bleven liggen. Kort nadat ze alle pogingen om zichzelf te redden hadden verruild voor nietsdoen, ontstond plots de oplossing. Doordat ze daar zo doodstil lagen, hoorden ze een kikker kwaken. Dit was het teken dat er water in de buurt was en dat ze waren gered! Een metafoor die laat zien dat nietsdoen in combinatie met actie je soms dichter bij jouw doel brengt dan altijd maar doorgaan.

Lees ook:  Tijd voor rust

Innerlijke zekerheid

De kikker was al geluid aan het maken toen de militairen aankwamen, alleen hoorden ze het niet. Pas toen ze stil werden en niets meer deden kwam het geluid door. Je zou het geluid van de kikker ook kunnen zien als een innerlijke stem, die jou probeert te vertellen wat jij werkelijk wilt. Voor veel mensen is die stem niet hoorbaar. Ze zitten zo verwikkeld in alle doelen en gaan altijd maar door om die doelen te bereiken. Wat ik merkte na een dag lummelen in stilte was dat ik die stem duidelijker dan ooit kon horen. Dit heeft geleid tot een aantal besluiten in mijn leven die ik zonder enige twijfel kon nemen. Wat een tijdswinst!

Doe jij het: nietsdoen?

De kans is groot dat jij veel meer ervaring hebt met nietsdoen dan ik. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Je kan jouw tips onder dit blog achterlaten. Nietsdoen mag natuurlijk ook!


De citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net.
Foto gemaakt door Jeroen Rietveld

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This