voldoen

Voldoen of vol doen?

14 juli 2018

Voldoen of vol doen?

Kan een beetje ruimte, in de vorm van een spatie, zoveel verschil maken? Het korte antwoord is: ja. Voldoen blijkt op de lange duur meestal niet vol te houden en vol doen wel. Sterker nog: dat geeft een hoop energie. In dit blog schets ik nog een aantal verschillen tussen deze twee aan de hand van muziek. Daarnaast laat ik je graag een stukje van de muziek horen die in mij verscheen!

Don’t die with the music still in you. – Dr. Wayne Dyer

Muziek als voorbeeld van vol doen

Op een avond na het eten zat ik op de bank te tokkelen op mijn gitaar en ik speelde iets wat vlak daarvoor bij het inruimen van de vaatwasser in mij was opgekomen. Toen ik het voor het eerst hoorde sprak het mij meteen aan. Ik nam het mee naar onze band en het werd ook daar goed ontvangen. Het creatieve proces zette zich spontaan voort en de andere bandleden maakten een tekst en voegden hun eigen partijen eraan toe. Afgelopen week kwam ons 3e album uit. Hierop staat dat nummer dat ik ooit voor het eerst tokkelde op de bank na het eten (Penultimate). Je kan het hieronder beluisteren of door hier te klikken. Dit is waar vol doen voor mij om gaat: vertrouwen op wat er in jou verschijnt en het op jouw manier (los van de goedkeuring van anderen) in de wereld zetten!

Voldoen is nooit af

Dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om vol te doen, blijkt uit het volgende voorbeeld. Na wat ‘graafwerk’ en een bak stevige koffie kwam mijn cliënt tot de volgende conclusie: “Ik moet van mezelf altijd voldoen aan wat anderen willen.” Mijn reactie was: “Jeetje, dat is nogal wat! En, bevalt dat?” Hij reageerde: “Nee, ik raak er uitgeput van! Het is nooit genoeg en steeds is er weer iets nieuws wat de omgeving van mij vraagt!” Ik schreef het woord ‘voldoen’ op het whiteboard en we keken er samen een tijdje naar. Wat een prachtig woord is dat eigenlijk, zeker als je er wat ruimte in brengt in de vorm van een spatie. Je krijgt dan namelijk de woorden: vol en doen.

Als je niet graag doet wat je doet en niet doet wat je wél graag doet, dan heb je wanklank boven muziek verkozen. – Kahlil Gibran

Leven met een handrem

Gek genoeg leef je als je wilt voldoen vaak niet vol. Je bent dan steeds op anderen gericht om te achterhalen waaraan je zou moeten voldoen, waardoor je jouw eigen ‘muziek’, oftewel de informatie uit je eigen donder mist. Die informatie zorgt ervoor dat je er vol voor kan gaan. Zonder leef je als het ware met de handrem erop, waardoor gas geven ook niet echt lekker voelt. Maar ja, je wilt ook niet tekortschieten. Toen ik mijn client vroeg: “Wanneer voldoe jij?”, kon hij hierop eerst geen antwoord geven en later zei hij: “Nooit.” Toen ik hem vroeg: “Wat gebeurt er als jij iets vol doet?”, nam het gesprek een hele andere wending. Hij ging meteen anders zitten en je zag zijn enthousiasme toenemen.

Zij die geremd zijn in het leven, worden vaak vernielers ervan. – Anais Nin

Onbeschrijfelijk

Voldoen en vol doen hoeven niet altijd tegelijk voor te komen, maar meestal voldoen mensen die vol doen aan de verwachtingen van anderen, en vaak overtreffen ze deze zelfs. Dat heeft er veel mee te maken dat vol doen niet te beschrijven is, en spontaan van aard. Als je echt volgt wat zich in jou aandient, dan hoeft dat niet logisch te zijn of te kloppen met wat je eerder hebt gedaan of gezegd. Het is vaak ook niet te begrijpen, ook niet voor jezelf.

Lees ook:  Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...

Een ander voorbeeld over vol doen uit de muziek

Ik werd ooit gewezen op de muziek van Bela Fleck and The Flecktones. Dit was een bijzonder aangename kennismaking en het was tegelijk het meest onnavolgbare wat ik ooit had gehoord en gezien. Ik hou van natuurlijke instrumenten, maar de drummer speelt hier deels elektronisch en het klinkt geweldig. De bassist doet dingen op zijn bas waarvan ik voorheen dacht dat het onmogelijk was. In een interview geeft Bela aan dat dat wat zij doen eigenlijk niet te beschrijven is. Het is een soort combinatie van jazz en bluegrass, maar het is het geen van beiden. Het is een combinatie van moderne elektronische instrumenten en traditionele instrumenten. Hij geeft zelf toe: “De beschrijving in woorden klinkt verschrikkelijk”, maar de muziek vind ik geweldig. Deze mensen doen gewoon wat er in hen opkomt en het niet-in-woorden-te-vatten resultaat daarvan is meesterlijk. Dat noem ik: vol doen!

Je innerlijke muziek kan worden verborgen, maar het is niet verloren. Speel het nu luid en duidelijk! – Paulo Coelho

Doe jij het vol?

Misschien is muziek niet jouw ding en heb je andere dingen waar jij enthousiast van wordt. Vol doen betekent niet dat je meteen alles enorm groot maar in de wereld hoeft te zetten. Het kunnen ook kleine dingen zijn. Het mooie is dat je er nu mee kunt beginnen. Als jij vol doet, wat doe je dan? Laat het de wereld weten door het hieronder te delen!


Foto gevonden op Unsplash.
Citaten gevonden op citaten.net.

Lees ook:  Zelfbeeld, welk beeld heb jij van jezelf?

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This