jezelf

Loop jezelf niet voor de voeten!

5 augustus 2018

Loop jezelf niet voor de voeten!

Meer dan eens ontmoet ik mensen die zichzelf flink voor de voeten lopen. Mensen met goede ideeën of sterke verlangens, je herkent ze makkelijk. Ze spreken bijna zonder uitzondering met veel enthousiasme over hun idee of verlangen. Direct gevolgd door “maar…” of “dat is moeilijk!” Of zelfs “ach, dat is niet voor mij weggelegd.” Bij je klaar om te stoppen met jezelf voor de voeten te lopen? Lees dan snel verder!

Het Parapluprincipe

Ja, dan zit ik snel in hun allergie. Want voor mij is (bijna) alles mogelijk. Niet alles verloopt altijd zoals je in eerste instantie gedacht had, het kan ook totaal floppen, maar je bereikt altijd wel wat, je leert, je ervaart. Dat is voor mij leven. In spontaniteit. Je kan op een stralende dag ’s ochtends je huis uit gaan en voor eventuele regenbuien een paraplu meenemen. Maar je steekt hem dan toch nog niet op? Je loopt toch niet de hele dag met dat regenscherm boven je hoofd? Wanneer je op voorhand je focus op onmogelijkheden legt, loop je jezelf voor de voeten. Maak jezelf niet te druk over wat komen gaat. Of zoals een oud-collega eens zei:

ik ga pas zwemmen als ik in het water lig.

De enige tegenligger op je weg, ben jezelf

Gisteren sprak ik met Lianda. Ze gaf aan dat ze aan haar taks zat, moe én verveeld was. Ze leefde in grote onvrede over zichzelf. Ik heb begrip voor haar situatie, dat zeker, maar ik begon toch enkele enthousiaste invallen met haar te delen. Je kan haar reactie raden: “ja, maar…” en “… dat kan toch niet waar zijn …, zeker niet voor mij.” Dit soort reacties komen voort uit onzekerheid en angst. Het is het gebrek aan (zelf)vertrouwen dat ‘de rem erop zet’. Mijn advies is om in nieuwsgierigheid naar je situatie te blijven kijken.

Je bent wat je diepe, bezielende wens is
en zoals je wens is, zal je wil zijn
Zoals je wil is, zullen je daden zijn
zoals je daden zijn, zal je lot zijn

Brihadaranyake Upanishad

Geen uitdaging maar uitnodiging!

Lianda was naar haar mening op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het begrip ‘uitdaging’ wordt vaak gebruikt, het is een beetje een modewoord geworden. Maar aan ‘uitdaging’ is vaak gekoppeld ‘risico’s nemen’ en ‘moeten presteren’. En stel je voor dat je dan eens faalt … dat kan écht niet! Het is juist deze druk, deze spanning, die maakt dat je verkrampt. Wanneer je het daarentegen kan zien als een mogelijkheid, als een uitnodiging om vol enthousiasme in actie te komen, wordt de beleving van spanning beduidend minder. Je opstelling wordt minder ‘narrow minded’ en je gaat andere perspectieven zien. Deze verruiming maakt dat je meer in een flow komt en dat je effectief en met plezier aan de slag gaat.

Lees ook:  Nee zeggen? Daar begin ik niet aan!

Daarom, tot slot, nog één tip: stop met jezelf pootje te haken. Struikel je? Maak gerust een afspraak!

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This