adviezen

Hoe adviezen aan kracht verliezen

14 juni 2018

Hoe adviezen aan kracht verliezen

Adviezen, wat zijn dat en wat moet je daarmee? Sommige mensen zijn er vies van en anderen maken er graag gebruik van. Dit geldt zowel aan de kant van de gevers als de ontvangers. Maar zijn adviezen nuttig als het gaat om persoonlijke ontwikkeling? En als je met adviezen te maken krijgt, hoe kunnen ze dan aan kracht verliezen? Dat lees je in dit blog!

Het beste advies is afkomstig van mensen die geen advies geven. – Matthew McConaughey

Adviezen in de smiezen

Een advies geven betekent een mening of raad verkondigen. Het is natuurlijk erg leuk als jij veel weet van staafmixers en iemand komt aan jou vragen wat de beste is. De adviseur heeft zich in dit geval verdiept in het onderwerp en de geadviseerde niet, waardoor het fijn kan zijn om de mening van de deskundige te horen. Praten we over persoonlijke ontwikkeling (in de pure zin van het woord, dus het ontwikkelen van de persoon), dan is er slechts één deskundige: jij zelf!

Wij vragen meestal om advies wanneer we het antwoord wel weten, maar liever een ander willen. – Ivern Ball

Je eigen adviezen

Het mooie is dat we allemaal een soort interne adviseur hebben; je Donder vertelt je precies wat goed voor je is en wat niet. Het geeft je een constante stroom aan ijzersterke adviezen die voor jou op maat gemaakt zijn. Een begeleider die dit weet zal je altijd terugverwijzen naar je Donder en je laten ontdekken welke adviezen daaruit komen. Opmerkelijk genoeg zijn veel mensen meer gaan vertrouwen op adviezen die van buiten zichzelf komen, dan aan dat wat ze zelf weten. Om jezelf in dat geval weer terug te vinden is het nuttig om in de spiegel te kijken. Een begeleider dient hierbij als het ware als een spiegel (die jou jezelf laat zien), en spiegels hebben geen mening.

We zijn zo graag in de vrije natuur, omdat deze geen mening over ons heeft. – Friedrich Nietzsche

Leven zonder mening is het beste, vind ik!

Als je wel een mening hebt over wat een ander zou moeten doen, dan gaat het meestal over jezelf. Bijvoorbeeld ‘die jongen zou meer uit zijn leven moeten halen’, is eigenlijk ‘ik zou meer uit mijn leven moeten halen.’ Als die mening namelijk niet in jou zou leven, zou je hem ook niet zien bij een ander. Als je volledig oké bent met jezelf, ben je dat met iedereen. Maar het is nu eenmaal makkelijker te zien bij anderen en minder werk om het aan iemand anders op te dringen via een advies, dan er bij jezelf aan te werken. Bovendien zou je dan dingen moeten ontwikkelen (‘de wikkels eraf halen’) en zien bij jezelf die je liever verborgen houdt.

Wijze mensen hebben geen advies nodig; dwazen willen er geen. – Benjamin Franklin

Welke adviezen geef jij?

Ga eens voor jezelf na welke adviezen jij de afgelopen maand hebt gegeven over hoe anderen hun leven zouden moeten leiden. Je leert dan dus veel over jezelf. Misschien zijn er zelfs wel adviezen die je al jaren aan anderen geeft, of stokpaardjes waar je steeds op hamert. Het zou zomaar kunnen zijn dat je adviezen die voor jou bedoeld zijn aan anderen aan het geven bent.

De hele wereld is jouw projectie. Geniet van de film. – Byron Katie

Adviezen verliezen aan kracht door….

Kom je na het lezen van het bovenstaande toch nog in een situatie waarbij je jezelf advies ziet geven of ontvangen over persoonlijke ontwikkeling, let dan eens op een aantal valkuilen. Adviezen verliezen namelijk aan kracht door:

  • … adviezen te geven die je zelf niet opvolgt: Iemand adviseert je met een sigaret in zijn hand dat het beter is om te stoppen met roken of een moeder schreeuwt tegen haar kind: “Je moet niet zo schreeuwen tegen mij!”
  • … adviezen te geven die onmogelijk zijn: Veel adviezen zijn niet uitvoerbaar of zo vaag dat je er niets mee kan. Een klassiek voorbeeld: “Wees eens wat enthousiaster!”
  • … adviezen te geven als oplossing die de bron zijn van het probleem: Zonder het door te hebben kiezen mensen vaak een oplossing die de bron blijkt te zijn van hun probleem. Ook bij adviezen komt dit voor. Bijvoorbeeld iemand die volledig vanuit zijn hoofd leeft en als advies krijgt: “Denk daar maar eens goed over na.”
  • … verschillende adviezen tegelijk te volgen: Stel je eens voor dat je aan drie mensen de weg vraagt naar de supermarkt. Alledrie weten ze het, maar ze hebben elk hun eigen voorkeursroute. Als je elke route een stukje zou lopen kom je niet bij de supermarkt, kies je één van de drie en loop je die helemaal uit, dan kom je er wel. Zo werkt het bij persoonlijke ontwikkeling ook. Heb jij al één route gekozen en je daaraan overgegeven, of loop je (stukjes van) meerdere paden tegelijk?

Foto gevonden op Pixabay.
Citaten gevonden op citaten.net.

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld is psycholoog en mede-eigenaar van Veldsterkte. Hij verzorgt workshops en trainingen over persoonlijke ontwikkeling en is auteur van het boek Moeiteloos Verantwoordelijk. Hij weet dat mensen tot veel meer in staat zijn dan ze zelf denken. Zijn missie is om mensen dit te laten inzien en ze te begeleiden naar een wonderlijk mooi leven.

Gerelateerde artikelen

Stoppen met zoeken? Wat vind jij?

Stoppen met zoeken? Wat vind jij?

Stoppen met zoeken? Wat vind jij? Zonder zoeken zouden we niet heel ver komen. Het helpt je onder meer om spullen die je kwijt bent weer terug te vinden, geeft soms duidelijkheid over wat de beste weg is en helpt je bij aan te komen op je bestemming. Toch kan het...

Geraakt? Dat is niet mis!

Geraakt? Dat is niet mis!

Geraakt? Dat is niet mis! "Doet het pijn als ik hierop druk?", vroeg de masseuse terwijl ik door een gat in de massagetafel naar de grond keek. "Ja, ik wist niet dat ik daar pijn had", zei ik. "De pijn wordt niet veroorzaakt doordat ik erop druk, maar zat er al",...

Vrijgevigheid, wees er zuinig op!

Vrijgevigheid, wees er zuinig op!

Vrijgevigheid, wees er zuinig op! In vrijgevigheid zitten de woorden vrij en geven. Hoe zou het zijn als je vrij zou kunnen geven? Niet om iets te verkrijgen, uit angst dat je iets verliest of omdat je denkt dat het zo hoort. Je geeft het spontaan en doordat je niet...

Inspiratie als navigatie

Inspiratie als navigatie

Inspiratie als navigatie Inspiratie kan enorm helpen als je iets wilt creëren of veranderen in je leven. Maar daar blijft het niet bij. Als je geïnspireerd bent, kunnen er enorme krachten in je bovenkomen die je tot bijzondere dingen in staat stellen. In mijn 73e blog...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!