inzicht

Vijf manieren om tot inzicht te komen

29 februari 2016

Vijf manieren om tot inzicht te komen

Heb jij dat ook wel eens: zo’n aha-moment waardoor je dagen ondersteboven bent? Iets dat zo diep met je resoneert dat het wel van een zeer krachtige bron moet komen? Grote kans dat je te maken hebt gehad met een inspirerend inzicht. Het behoort tot mijn grootste hobby’s: tot inspirerende inzichten komen en andere mensen daarbij helpen. Dit soort diepe inzichten kunnen een enorm positieve impact op het leven hebben. In dit blog deel ik inzichten over inzicht en een paar manieren om tot inzichten te komen.

Het inzicht van één ogenblik is soms evenveel waard als de ervaring van een heel leven. – Oliver Wendell Holmes

Inzicht in inzicht

Een inzicht veroorzaakt iets van binnen. Het is een vorm van zelfbewustzijn. Je zou ook kunnen zeggen dat je, voordat je het inzicht had, nog niet bewust genoeg was om dat wat uit het inzicht volgt te zien. Dat is wat een inzicht zo boeiend maakt: het verhoogt je bewustzijn. Of andersom: als je jouw bewustzijn vergroot, ontstaat inzicht. Het is maar net hoe je het bekijkt. Bewustzijn is iets wat jouw keuzemogelijkheden vergroot. Je doet alleen dingen die je verzwakken onbewust. Als je bewust genoeg bent, stop je daar meteen mee.

Het effect van een inzicht

Waar ik me regelmatig over verwonder is dat er grote verschillen zijn in hoe mensen met inzichten omgaan. Voor sommige mensen is een inzicht genoeg om hun hele leven ten positieve te keren. Anderen komen na tien inzichten nog niet in beweging. Een voorbeeld is als iemand in een loopbaantraject ontdekt wat hij of zij werkelijk wil. Ik heb mensen ontmoet die na zo’n aha-moment meteen hun droombaan creëerden. Andere mensen lijken zich niet krachtig genoeg te voelen om hun innerlijke stem te volgen. Het kan ook te maken hebben met timing. Sommige dingen kun je wel tien keer horen en de elfde keer slaat het ineens in als een bom. Er lijkt een juiste tijd te zijn voor elk inzicht.

Lees ook:  Voldoen of vol doen?

Manieren om tot inzicht (in jezelf) te komen

Wil je jouw inzicht ook (blijven) vergoten dan staan hieronder een aantal manieren waar ik goede ervaringen mee heb.

1. Fouten maken

Vlak voordat ik ga zitten om dit blog te schrijven hang ik nog even onze nieuwe wasmolen aan de muur. Op de doos zie ik dat er een boormal bij zit en ik zie bij stap 4 in het boekje een mal staan. Ik boor de gaten precies via de mal en als ik de droogmolen eraan wil hangen, merk ik dat de gaten in de verste verte niet overeenkomen. Na nog eens goed lezen zie ik dat de mal aan de binnenkant van de doos zit en dat het plaatje in het boekje alleen een verwijzing is. Mijn eerste inzicht is dat ik het niet goed had aangepakt. Mijn tweede inzicht is hoe het wel kan en mijn derde dat ik toch beter even rustig alles kan lezen voordat ik aan de slag ga met een dergelijke klus. Vervolgens krijg ik een inzicht dat het maken van fouten toch wel erg handig is om inzichten te krijgen en het deel van dit blog dat je net gelezen hebt is geboren. Zolang je fouten niet als falen ziet maar als resultaten (en je iets met deze resultaten doet), kunnen ze geweldige inzichten opleveren.

Fouten hebben, en die niet verbeteren, dat is pas fouten hebben. – Confucius

2. Coaching

Goede coaching zet je aan tot zelfobservatie en helpt je om versneld tot inzichten te komen. Dit gebeurt door vragen te stellen en door gedrag en patronen te benoemen. Het mooie van coaching is dat de coach je ook meteen kan helpen om iets met de inzichten te doen. Liever inzichten opdoen in een groep? Kijk dan eens naar onze training Leven vanuit je Donder of het Transformatiespel.

Lees ook:  Anders kijken naar het onzichtbare

3. Feedback of kritiek ontvangen

Ik schreef al eerder uitgebreid over omgaan met kritiek. Vooral kritiek die een gevoel bij je oproept kan leiden tot nieuwe inzichten. De kunst is om naar binnen te gaan en te observeren wat het bij jou doet. Hetzelfde geldt voor feedback. Wat anderen in jou zien gaat vooral over de persoon die waarneemt. Daarom is het ook niet wijs om te wijzen. Als je feedback aan mensen vraagt, doe dat dan bij mensen die dat op een opbouwende inspirerende manier kunnen doen en die zichzelf niet te serieus nemen.

4. Stilte en meditatie

Door stilte, meditatie, rust en ontspanning ontstaat de mogelijkheid om naar jezelf te kijken en om dingen een plek te geven. Er bestaan verschillende manieren om jouw rustmomenten nog meer bewustzijn te laten verruimen. Eén voorbeeld daarvan is Holosync. Dit is een meditatietechniek met geluidsgolven die je hersengolven in een bepaalde frequentie brengen. Dit leidt op termijn onder andere tot meer bewustzijn en dus meer inzichten, tot minder irritatie en tot diepe ontspanning tijdens de meditatie.

Het ziet er dus naar uit dat in een ondeelbaar ogenblik een daad meer inzicht verschaft dan een langdurig denkproces. – Harry Mulisch

5. Boeken lezen

Voor mij werkt het lezen van boeken uitstekend voor het verkrijgen van inzichten. Ik vind het vooral erg inspirerend om dingen te lezen die totaal niet stroken met wat ik eerder dacht. Het vraagt vervolgens wel openheid om de inzichten een kans te geven om te ontspruiten. Ben je niet zo’n boekenwurm kijk dan eens of een audioboek of film jou beter bevalt.

Wil je mijn verzameling van inzichten lezen, bestel dan mijn boek: Moeiteloos Verantwoordelijk

Hoe doe jij dat?

Hoe verzamel jij inzichten en wat doe je ermee? Ik ben erg benieuwd! Laat een reactie achter onder dit blog. Zo helpen we elkaar aan nieuwe inzichten!

Lees ook:  3 tips om te stoppen met klagen

Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto gemaakt door Dale LaFollette

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This