rust

Druk? Vijf tips voor meer rust (in je hoofd)!

29 juni 2013

Druk? Vijf tips voor meer rust (in je hoofd)!

Vorige maand besloot ik om regelmatiger te gaan bloggen. Ik weet nog dat ik dacht dat ik voldoende tijd had om mijn volgende blog te gaan schrijven. In de praktijk blijkt dat een maand snel voorbij is! Dit inzicht was voor mij de aanleiding om een blog te schrijven over drukte en hoe je meer rust (in je hoofd) kunt krijgen. Wat meer rust en ontspanning is een wens die veel mensen in mijn praktijk en omgeving hebben. In dit artikel vijf tips om hieraan te werken.

Lekker druk of té druk?

Vind jij het ook zo fijn om druk bezig te zijn? De vraag is: heb je het lekker druk of té druk? Veel mensen die ik spreek hebben een enorme hoeveelheid taken op hun bordje liggen, zowel zakelijk als privé. De druk om te presteren is groot, omdat het in deze tijd niet vanzelfsprekend is om je baan te houden. Daarnaast willen veel mensen graag op de hoogte blijven van het nieuws en van wat er speelt bij vrienden en zakenrelaties, bijvoorbeeld via Facebook, Twitter en LinkedIn. Door de smartphone is het zelfs mogelijk om op het toilet even je e-mail te checken en je laatste Whats-appjes bij te werken. Leuk al die uitdagingen en afleiding maar wanneer is er nu tijd voor wat echte ontspanning en rust?

Een klein onderzoek

Om inspiratie op te doen stelde ik op Twitter de vraag: “Wat doen jullie om rust te krijgen in je hoofd?” De eerste reactie zou zeker werken maar was mij te definitief: ‘amputatie’. Uit de andere reacties kon ik opmaken dat iedereen op een andere manier rust vindt in zijn hoofd. De antwoorden varieerden van ‘het bedrijven van klassieke meetkunde’ via ‘een weekendje weg’ tot ‘meditatie‘. Hieronder vijf tips waar ik zelf goede ervaringen mee heb.

Tip 1: Doe even niets, stop met werken!

“Fijne tip om mee te beginnen”, denk je misschien. “Ik heb het veel te druk om te stoppen met werken en ‘niets doen‘, waar is dat goed voor?” Ik kan mij deze reactie voorstellen en toch twijfel ik er niet aan dat dit zeer belangrijk is. Met even niets doen bedoel ik dat je uit je ‘normale (denk-)patroon’ stapt en alles even loslaat.

Eén van de geheimen van belangrijke mensen uit de geschiedenis is waarschijnlijk dat ze in staat waren af en toe de geest rust te gunnen en hun zorgen opzij te zetten – Captain J.A. Hatfield

Manieren om uit de dagelijkse sneltrein te stappen zijn bijvoorbeeld:

 • een massage ondergaan (in mijn eerdere blog: “luister naar je lichaam en denk slim” heb ik aandacht besteed aan het belang van goed naar je lichaam ‘luisteren’).
 • meditatie.
 • zoek de natuur op om tot rust te komen (De natuur is gezond. Lees hier waarom wij de natuur nodig hebben).

Je kunt beter niets doen, dan druk te zijn met niets. – Lao-Tse

Tip 2: Denk en werk effectiever!

Neem eens één minuut de tijd om te bedenken welke dingen je allemaal van jezelf of van anderen nog moet gaan doen. En? Veel things to do? De meeste mensen wel. Zaten er ook taken bij die al vaker in jouw gedachten zijn opgekomen? Zo wil ik graag de trap opnieuw bekleden. Elke keer als ik naar boven loop denk ik eraan. “Oh ja, die trap moet gerenoveerd worden.” Vermoeiend toch? De eerste keer dat die gedachte opkwam was nog wel nuttig. Alle volgende keren dat ik eraan dacht (zonder er iets mee te doen) was alleen maar ballast. Het zou toch mooi zijn als je een betrouwbaar systeem zou hebben om dit soort gedachten en taken in te zetten, zodat ze uit je hoofd zijn en jij jouw kostbare bewustzijn kunt gebruiken voor nuttige dingen? Een mooie manier om effectiever te werken is Getting Things Done (GTD) van David Allen. Lees hier meer over GTD.

Degenen die het slechtst gebruik maken van hun tijd, klagen vaak als eersten dat ze er te weinig van hebben – Jean De La Bruysre

Tip 3: Doe het vervelendste eerst, dat geeft rust!

Laatst las ik een artikel van Arjan Zuidhof: “Neem jij elke dag een kikker in de ochtend?” Als vegetariër moest ik hier niet aan denken, maar gelukkig bedoelde hij het niet letterlijk. Arjan legt in het artikel haarfijn uit dat het bijzonder goed werkt om de dag te beginnen met de taak waar je het meest tegenop ziet. Als je dat doet kan de dag niet meer stuk. Na het afronden van die vervelende taak krijg je enorm veel energie waardoor alle andere taken veel makkelijker gaan. Bovendien blijf je niet tegen die vervelende taak aanhikken. Ik heb het getest en het werkt uitstekend!

Lees ook:  Door de bomen het bos niet meer zien

Tip 4: Ruim eens goed op!

Dit klinkt misschien vreemd maar troep in huis of op jouw werkplek kan je heel onrustig maken en veel tijd kosten. Zo had ik vroeger op tien verschillende plaatsen schroeven en spijkers liggen en moest ik elke keer een uur zoeken om het juiste formaat te vinden.
In een cursus over Lean leerde ik over de 5S-methode. De  vijf S-en staan voor:

 • Scheiden: onderscheid tussen wat noodzakelijk en overbodig is.
 • Schikken: zaken een vaste plek geven.
 • Schoonmaken: zorg dat dingen schoon blijven.
 • Standaardiseren: zorg dat je de eerste drie S-en steeds op dezelfde slimme manier doet.
 • In Stand houden of Systematiseren: zorg dat het een gewoonte wordt om opgeruimd te leven.

Spijkers en schroeven kan ik inmiddels binnen 15 seconden vinden. Ze liggen op een vaste plaats en zijn netjes geordend. Misschien is de 5S-methode te gestructureerd voor jou. Het gaat erom dat je een opgeruimde werkplek en woonomgeving hebt. Dat geeft je een rustig gevoel.

Tip 5: Zoek hulp om je rust te hervinden!

Helaas zijn er mensen die het té lang té druk hebben. Circa 12% van de bezoeken aan de huisarts gaat over stressklachten. Als gevolg hiervan kan overspannenheid of een burn-out ontstaan (een interessant artikel over burn-out is: “De sluipmoordenaar…burn-out“). Deze vijfde en laatste tip gaat erover dat je niet alles alleen hoeft te doen. Als je merkt dat je geen rust kunt vinden, praat er dan eens over met iemand uit jouw omgeving die je vertrouwt of met een professionele coach. Het lucht niet alleen op om jouw verhaal te delen maar waarschijnlijk brengt het jou ook op ideeën om anders om te gaan met de drukte.

Lees ook:  Gelukkig, ik ben boos!

Jouw tips?

Natuurlijk zijn er veel meer manieren om te ontspannen, effectiever te werken en om meer rust te krijgen (in je hoofd). Wat zijn jouw tips? Ik lees ze graag als reactie op dit artikel!

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

14 Reacties

 1. saskia

  Rustig hardlopen in cadans, met een rustige ademhaling. In de natuur. Adem in, adem uit.
  Buiten adem= rustiger lopen:-)
  Minstens een half uur 3 keer in de week

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Goede tip Saskia! Bedankt! Ik zie steeds meer mensen in mijn omgeving die regelmatig hardlopen. Mooie ontwikkeling! Groet, Jeroen

   Antwoord
 2. Stef Merlijn

  Rust willen krijgen in het hoofd is een vreemd fenomeen. Het ontbreken van rust betekent dat er nu sprake is van onrust. Het verlangen naar rust is toekomstgericht en daar kun je je hele leven achteraan jagen (vanuit je onrust).
  Volgens mij begint rust in je hoofd met het accepteren dat er op dit moment geen rust is. En geen rust betekent over het algemeen dat de egostructuur (het denken) geactiveerd is. Het denken wordt actief wanneer je niet in het moment leeft en dat gebeurt meestal nadat iets je geraakt heeft (getriggerd). Oude onverwerkte pijn is aangeraakt en je gaat erover nadenken, zodat je het niet hoeft te voelen (in de hoop dat het vanzelf over zal gaan).
  Rust in je hoofd heeft m.i. alles te maken met bewust leven en goed voor jezelf zorgen op allerlei gebieden (zoals: persoonlijk, zakelijk en privé). Ruim oude pijn op, zodat je er niet je hele leven voor weg blijft lopen. Dat geeft innerlijke rust. Het denken kan dan zoveel mogelijk puur praktisch aangewend worden.

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt voor jouw reactie Stef! Mooi hoe jij naar dit onderwerp kijkt!

   Antwoord
   • Stef Merlijn

    Tja, onze egostructuur wil altijd iets anders dan wat er wel is. Daarom werk ik altijd met wat er in het moment leeft bij een cliënt. Dat is actueel en aan de oppervlakte en dus kun je het prachtig bewust maken. Wat een leuk vak hebben we toch!!!

    Antwoord
    • Jeroen Rietveld

     Het NU is fascinerend en alles wat er ooit zal zijn Stef! Ik zie dat je ook fan bent van Eckart Tolle! Ik heb jouw website met plezier bekeken en zag daar nog wat andere tips! Inderdaad we hebben een geweldig mooi vak!

     Antwoord
 3. Maurice

  Hoi Jeroen,
  Mijn tip: laat los!
  Ik ben geconditioneerd met: geen oude schoenen weggooien voordat…
  De crisis dwingt al jaren huiseigenaren eerst hun koophuis te verkopen voordat zij een nieuw huis aankopen.
  Op het persoonlijke vlak ben ik ook meer los gaan laten. Huishoudelijke klussen en werkzaamheden uitbesteden. Overbodige spullen de deur uit. Ik heb mijn dagelijkse gewoontes kritisch bekeken: ik kijk nu geen televisie meer.
  Het is ongelooflijk hoeveel mooie dingen ik er voor terug krijg.
  Hartelijke groet,
  Maurice

  Antwoord
  • Jeroen

   Hallo Maurice,
   Dank voor jouw reactie en tips!
   Mooi om te horen hoe bewust je met jouw leven bezig bent!
   Wat TV kijken betreft: uit onderzoek blijkt dat hoe minder (vooral negatieve gewelddadige) TV we kijken, hoe gelukkiger we ons voelen. Daarnaast schijnen mensen die de off-knop van de TV vaker gebruiken de risico’s en beloningen van het leven beter te kunnen inschatten. Reden genoeg om hem vaker uit te zetten!
   Hartelijke groet, Jeroen

   Antwoord
 4. Arjan Zuidhof

  leuk dat je naar mijn artikel over de kikker verwijst, Jeroen! Inderdaad een hele goede gewoonte om aan te leren.
  Wel kan het erg lastig zijn om zo’n routine echt elke dag uit te voeren Het duurt dan meestal ook tussen 21 tot zelfs 90 dagen voor een gewoonte echt tussen de oren zit! Wat kan helpen: houd in een logboek/journaal (sowieso een goed idee) elke dag bij of jouw nieuwe gewoonte gelukt is. Bij 10x achter elkaar gelukt beloon je jezelf met iets kleins dat je tevoren bedacht hebt. Werkt enorm motiverend.

  Antwoord
  • Jeroen

   Hallo Arjan,
   Dank voor jouw reactie!
   Ik heb met plezier naar jouw artikel verwezen. Je schrijft altijd hele goede en praktisch toepasbare teksten! Mooie aanvullende tip geef je in deze reactie. Ken je de TED-talk van Matt Cutts? Vast wel. Hij stelt dat je 30 dagen iets zou moeten proberen om er een gewoonte van te maken. Zie hier het filmpje: http://www.ted.com/talks/lang/nl/matt_cutts_try_something_new_for_30_days.html
   Groet, Jeroen

   Antwoord
   • Arjan Zuidho

    ja het filmpje van Matt Cutts ken ik. Mooi verwoord, in de regel is 30 dagen ook voldoende, maar onderzoeken laten getallen tussen die 21 en 90 dagen zien (waarschijnlijk afhankelijk ook van hoe groot je uitdaging is).

    Antwoord
    • Jeroen

     Hallo Arjan,
     Ok! Ja, we zijn wezens met taaie gewoontes!
     Ik ben jouw tip over het logboek aan het uitproberen.
     Het werkt inderdaad motiverend om elke dag op te schrijven dat iets weer gelukt is!
     Groet, Jeroen

     Antwoord
 5. Marcel

  Helaas heb ik in 2010 een jaar thuis gezeten met een burn-out. Kan het niemand aanraden. Daarvoor altijd druk, altijd online, altijd lachen, veel vrienden, veel hobby’s, kom maar op, nog meer werk. En toen knapte er iets. Werk als teamleider liep niet meer, de economische crisis met een huis te koop zorgde voor kopzorgen en een net geboren baby die het ritme aardig in de war schopte. Ik zat van de ene op de andere dag thuis. De eerste dagen alleen maar pixels kijkend op de TV, totaal uit het lood geslagen. Daarna alle fases doorgemaakt. Niet gefocussed, emotioneel, boos, kwaad, ontwijkend (zelfs voor de postbode) en vooral vertwijfeling. Na de eerste periode heb ik 2 dingen gedaan. Eén is een simpel boekje aangeschaft over wat precies een burnout is. Door dit te lezen was het duidelijk herkenning en kun je symptomen een plek geven. Daarnaast ben ik met mijn buurman gaan golfen. (Ik had nog nooit gegolfd.) Maar de buitenlucht, het wandelen en de niet-toe-doende vragen van mijn buurman hadden op mij een goede uitwerking. Die hebben mij in zekere zin terug gebracht naar de realiteit. Hier heb ik geleerd om (1) mijn grenzen te voelen en te respecteren. Niet door blijven gaan. (ook niet als het om leuke dingen gaat) (2) te gaan slapen als ik moe ben (ik slaap nog steeds regelmatig ’s middags) (3) mijn altijd vrolijk, het-gaat-goed-met-me masker af te zetten en eerlijk zijn tegen mijzelf en tegen anderen. (4) Lekker in de buitenlucht te zijn. Tegenwoordig ben ik veel aan het tuinieren en maak ik lekkere wandelingen met mijn hond.

  Antwoord
  • Jeroen

   Hallo Marcel,
   Wat heftig wat jij hebt meegemaakt! Je hebt het prachtig beschreven en je geeft een paar tips die zeer waardevol zijn!
   Bedankt voor het delen! Ik wens je veel geluk toe!
   Hartelijke groet, Jeroen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This