duurzaam geluk

Succesvol werken aan duurzaam geluk

21 juli 2013

Duurzaam geluk

Nu de vakantieperiode is aangebroken lijkt het mij tijd voor een blog over iets dat ons allemaal aangaat: duurzaam geluk. Ik schrijf bewust ‘duurzaam’, omdat ik het wil hebben over een hoger en stabieler geluksniveau op langere termijn, en de voordelen daarvan.

Gelukkig zijn kun je leren

Het onderwerp geluk interesseert mij al heel lang. Aanleiding was dat ik mijn geluksniveau in het verleden niet hoog genoeg vond. Eén van de eerste boeken die ik in 2002 las over het onderwerp geluk was het boek ‘Gelukkig zijn kun je leren‘ van Martin E.P. Seligman. De titel en inhoud van het boek sluiten goed aan bij mijn visie over duurzaam geluk: je hebt er zelf behoorlijk wat invloed op.

Seligman stelt dat ongeveer de helft van de scores bij gelukstesten bepaald wordt door de score die onze biologische ouders zouden halen. We erven dus de stuurman die ons naar geluk of somberheid stuurt. Daarnaast spelen de omstandigheden van je leven een rol en, last but not least, factoren die je zelf in de hand hebt. Goed nieuws dat er iets te doen is aan het verhogen van je geluk!

Succes en geluk

Een veelvoorkomende misvatting is dat succes leidt tot geluk: “Als ik die baan heb en een groot huis dan ben ik gelukkig”. Seligman maakte tien jaar geleden al gehakt  van deze opvatting. Hoe meer succes je behaalt hoe gewoner het wordt. Je stelt de verwachtingen bij en dat waar je zo hard voor hebt gewerkt, zorgt niet langer voor geluk. Lees ook dit artikel over dingen die je echt gelukkig maken: Gelukt! Maar niet gelukkig.

Lees ook:  Waarom ben je zo stil?

Duurzaam geluk en succes

Shawn Anchor is ook een wetenschapper die beweert dat succes niet tot geluk leidt. Hij gaat hier echter verder in door het tegenovergestelde te beweren: “Juist als wij gelukkig en positief zijn, zijn we betrokken, creatief, stressbestendig en productief”. Geluk leidt in zijn visie tot succes. Veel recent wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze visie. Wat Shawn Anchor ook stelt is dat externe factoren slechts 10% van het geluk dat iemand zal hebben voorspellen. Dit maakt het nog interessanter om te werken aan geluk.  In zijn boek ‘De voorsprong van geluk‘ reikt Shawn Anchor zeven principes aan om hier werk van te maken.

Het boek is een aanrader voor mensen die hiermee aan de slag willen. Hieronder zie je hem zelf aan het woord over de voorsprong van geluk:

Aan de slag met duurzaam geluk!

Als je het bovenstaande filmpje bekeken hebt (en zijn snelle spreektempo kon volgen) dan heb je al een aantal tips om aan de slag te gaan. De onderzoeken die Shawn Anchor noemt bevestigen dat onder andere meditatie, beweging en zorgen dat je steeds iets hebt om naar uit te kijken bijdragen aan duurzaam geluk. Wat ik vaak tegenkom in boeken over geluk is dat vriendelijkheid helpt. Vriendelijk zijn tegen anderen heeft een positieve invloed op jouw psychische welzijn. Wat ook genoemd wordt in het filmpje is elke dag drie dingen opschrijven die goed gingen. Wanneer je dit een tijdje volhoudt, programmeer je als het ware jouw hersenen om (nog) positiever te gaan kijken. Ook erg leuk en gezond om samen aan de eettafel te doen!

Een mens is pas gelukkig wanneer hij het geluk zelf wil en uitdenkt – Alain

Hoe doe jij dat?

Ik heb hierboven wat algemene tips aangehaald waaraan je kan werken en die je een plek kan geven in het dagelijks leven. Mensen zijn verschillend en vinden verschillende dingen leuk. Op welke manieren werk jij aan jouw geluk? Ik ben benieuwd! Laat een reactie achter en inspireer anderen met jouw ervaringen.

Lees ook:  Wees wijs, wijs niet!

Foto lieveheersbeestjes: Irene Rietveld-van de Laak

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

12 Reacties

 1. Olga van den Hoff

  Ha Jeroen,
  Mag ik nog iets aanvullen? Nog een tipje wellicht? Voor verhogen geluksgevoel en een boost voor je zelfvertrouwen/zelfwaardering … noem 3 dingen per dag die goed gingen én probeer daar eens een positief oordeel over jezelf bij te zetten.
  Dus … vriendelijkheid bijvoorbeeld? Als je iets goeds van de dag overdenkt … “Ik zag de bejaarde buurvrouw lopen met zware tassen, ik ben naar buiten gelopen en heb haar geholpen. Zij was heel blij en dankbaar naar mij toe.”
  Positief oordeel over jezelf kan dan zijn: ik ben een attente (of aardige of lieve) buurvrouw! Probeer dit voor alle dingen die goed gingen. Zo bouw je een heel prettig ‘wit’-boek voor jezelf op!
  Groet,
  Olga

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Dat mag je zeker Olga, graag zelfs! Jouw aanvulling is voor sommige mensen een nuttige optie bij de oefening die ik in de tekst noemde! Dank je wel!

   Antwoord
 2. Stef Merlijn

  Geluk is wat mij betreft een waardeoordeel dat de egostructuur toekent aan de huidige levenssituatie. Heb je alles een beetje leuk voor elkaar (huisje, boompje, beestje), dan zal de egostructuur dit als prettige ervaren en heb je daardoor een gelukkig gevoel. Dit gevoel kan echter snel veranderen wanneer je levenssituatie veranderd. Heb je een tegenslag te verduren, dan valt het geluk ook ineens uit elkaar.
  Voor mij is geluk uiteraard prettig om te ervaren, maar het gevoel dat je voelt wanneer je helemaal bewust aanwezig bent, in contact met je lichaam, dat is wat mij betreft echt gelukkig ZIJN.

  Antwoord
 3. Ron

  Lang geleden al leerde ik het gelukkig gevoel te herkennen. Ik organiseerde culturele activiteiten van allerhande soort. Als bezoekers of deelnemers met een glimlach naar huis gingen werd ik blij en voelde ik mij gelukkig. Dat is nog steeds zo, 30 jaar later, bedenk ik mij nu. De herkenning heeft mij nooit verlaten en is richtinggevend in mijn ‘zijn & doen’ geworden.

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt voor jouw reactie Ron! Mooi dat je al zo lang weet wat jou gelukkig maakt! Zeker wanneer je daar zoveel anderen blij mee maakt!

   Antwoord
 4. Jasper

  Geluk heb je dus voor een groot gedeelte in eigen hand. die boodschap op zichzelf draagt al bij aan mijn geluk vandaag!
  Dank voor dit goede en positieve stukje, Irene.

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Wat fijn dat deze tekst heeft bijgedragen aan een stukje geluk voor jou Jasper! Hartelijk dank dat je dit hebt laten weten!

   Antwoord
 5. Ronald Luiten

  Werken aan geluk is voor mij elke dag waarderen wat je hebt gehad en nu hebt en keuzes voor de toekomst maken vanuit je hart; “waarderend kiezen” noem ik dat.

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Prachtig Ronald: waarderend kiezen! Je ziet het belang van dankbaarheid, leeft vanuit jouw hart en maakt keuzes! Een succesformule voor geluk!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This