gek

Gek van psychologie

28 juni 2014

Gek van psychologie

Gek van psychologie? Daarmee zou ik twee dingen kunnen bedoelen: dat je er gek van wordt en dat je gek kan zijn op psychologie. Ze kunnen alle twee waar zijn. De vraag is: hoe voorkom je dat je gek wordt van psychologie zodat je er juist veel aan kan hebben? Daarover gaat dit artikel.

Meer vragen dan antwoorden

In 2001 begon ik aan mijn psychologiestudie met de verwachting dat de vele vragen die ik had over ‘het leven’ en hoe mensen daarin psychologisch functioneren, beantwoord zouden worden. Al bij het eerste college werd duidelijk dat dit een illusie was. In de psychologie zijn veel stromingen die elkaar soms ook tegenspreken. Theorie A zegt dit, theorie B heeft een heel ander oogpunt en theorie C is het zowel met A als B niet eens en komt met iets heel nieuws. Het bijzondere is dat alle theorieën in zekere zin plausibel zijn; het is maar net vanuit welk perspectief je kijkt. In het dagelijks leven werkt het ook zo. Er zijn vaak meerdere oplossingen mogelijk en de verschillende opties hebben allemaal wel iets dat aantrekkelijk is. Daar zou je je gek door kunnen laten maken en dat is nou juist niet de bedoeling van de psychologie. De vragen die ik had werden dus niet beantwoord. Sterker nog: er kwamen veel nieuwe vragen bij.

Het is een bewijs van bitter weinig verstand antwoorden te vinden op vragen waarop geen antwoord te geven is – Fontenelle

Maak het niet te ingewikkeld

In het begin van mijn studie vond ik het lastig om te accepteren dat er verschillende oogpunten binnen de psychologie zijn en ik wilde alles met elkaar in verband brengen, alles laten kloppen. Zelfs als iets mij inspireerde en ik er in de praktijk iets aan had, wilde ik zeker weten of het De Waarheid was, om gek van te worden. Als je dit overdrijft is het een recept om jezelf klem te zetten. Hoe kun je daar dan mee omgaan?

Het is eenvoudig om dingen ingewikkeld te maken – Jeroen Rietveld

Hoe maak je het simpel?

Hoe zorg je ervoor dat je gebruik kunt maken van de toegevoegde waarde van alle opties hierboven (theorie A, B en C) en van de beschikbare oplossingen voor jouw uitdaging? Ik zou mezelf tegenspreken als ik nu zou pretenderen dat ik dé manier heb om hiermee om te gaan. Wat ik wel weet is dat ik een manier gevonden heb die voor mij werkt. Zo bestaat er een stroming die eclecticisme wordt genoemd. Je kiest dan niet voor één bepaalde stroming (theorie A) maar je pakt uit elke theorie wat jou inspireert en wat nodig is om jouw uitdaging aan te gaan. Als metafoor zou je het bouwen van een huis kunnen nemen: ga je kijken welke soort dakbedekking bij een bepaalde bouwstijl hoort of kies je een dak dat jij mooi vindt? Je merkt al: de mogelijkheden die je hierdoor krijgt nemen enorm toe en de kans dat je er gek van wordt af!

Lees ook:  Een uitgelezen kans

Zo gek nog niet!

Om de bovenstaande manier toe te passen helpt het om:

 • niet meteen te oordelen, maar eerst waar te nemen en dingen voor jezelf te testen;
 • oplossingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken voordat je een keuze maakt;
 • neutraler naar dingen te kijken: waarom zou alles altijd positief of negatief moeten zijn? Dingen zijn zoals ze zijn.

Maak mij gek!

Ik beschrijf hierboven een manier om met een boeiend vakgebied en met beschikbare oplossingen in het leven om te gaan. Er zijn veel meer manieren. Hoe doe jij dat? Laat jij je gek maken? Laat hieronder een reactie achter. Ik laat mij graag door jou inspireren!


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net en www.citatenverzameling.com.
Foto: ‘Complicated‘ gemaakt door Jeroen Rietveld in Berlijn.

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

2 Reacties

 1. Maurice

  Hoi Jeroen,
  Ik vind regelmatig strategieën, stromingen en ideeën die mij inspireren. Soms is een idee met een kleine aanpassing perfect voor mijn toepassing. Pragmatisch gaat bij mij altijd boven dogmatisch.
  Groeten,
  Maurice

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Hallo Maurice,
   Mooi om te lezen hoe jij daarmee omgaat! Bedankt voor jouw reactie!
   Groet, Jeroen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This