intentie

Werken vanuit intentie

5 september 2014

Waarvoor werk jij?

Is je bedoeling alleen om de schoorsteen te laten roken of werk je met een ander doel? Regelmatig spreek ik mensen die een duidelijke passie hebben, maar deze niet volgen omdat ze de angst hebben dat het waarschijnlijk te weinig oplevert. Wat zou er gebeuren als je volledig zou werken volgens jouw intentie?

Een valse noot zingen is onbelangrijk, maar zingen zonder passie is onvergeeflijk – Ludwig van Beethoven

De ongezellige kermis

Ik zit in de auto en kijk in mijn achteruitkijkspiegel. Daar zie ik twee glunderende gezichtjes, want wij zijn op weg naar de kermis met de bedoeling om plezier te gaan hebben. We lopen het terrein op en er valt mij meteen iets op. Tussen de knipperende lampen en harde muziek zie ik mensen met chagrijnige gezichten op de kermis werken. Vreemd, want het idee van een kermis is dat je er plezier kan maken, maar kennelijk hebben deze medewerkers een andere intentie. Ik twijfel nog even of het misschien aan mezelf ligt, tot ik bij een kraam kom waar je kan vissen naar plastic eendjes. Ik zie de kraameigenaar ruzie maken met een moeder, omdat ze toch echt maar zes in plaats van zeven eendjes mag vissen voor € 5,-. De moeder loopt boos weg en het kind snapt er al helemaal niets meer van.

Er bestaan cafés met zo een trage service dat het onmogelijk is er dronken te worden – Simon Carmiggelt

Een oppervlakkige oplossing

Terwijl ik wacht in een lange rij bij de trampolines heb ik even tijd om verder te observeren. Ik zie een grote auto parkeren aan de rand van het kermisterrein. Er stappen drie mannen uit. Eén van de mannen legt een bordje bij de auto waarop zoiets staat als kermisadviseur. De drie beginnen meteen met het uitdelen van kettingen aan willekeurige kinderen. Waarschijnlijk kennen ze het psychologische principe van wederkerigheid: je geeft iets kleins weg, waardoor mensen eerder geneigd zijn om iets terug te geven en vervolgens meer geld uitgeven op de kermis. Dit trucje wordt vaker toegepast. Denk maar eens aan de krant die je op straat krijgt, waarna de ‘gulle gever’ vraagt: “Mag ik u meteen iets vragen?” Het levert misschien best iets op om op deze manier te werk te gaan, maar het verandert niets aan de houding en intentie van de verkopers op de kermis.

Voor elk ingewikkeld probleem is er een oplossing die fout is – Henry Louis Mencken

Terug naar de intentie

Stel je voor dat je bij een kermiskraam komt die gerund wordt door iemand die werkt vanuit zijn intentie. Het is zijn ding om mensen plezier te laten beleven en zo gedraagt hij zich ook. De sfeer bij deze kraam is goed en de kinderen krijgen de tijd om te doen waar ze voor betalen, of zelf iets meer. De ouders hebben het gevoel dat ze waar krijgen voor hun geld. Wat zou dit betekenen voor de omzet van die kraam? Volgens mij gaat die fors omhoog. Bekijk onderstaande video eens, over een viskraam die als doel heeft om mensen blijer weg te laten gaan dan ze kwamen. Het is een feest om alleen al in de buurt van die kraam te zijn! Wil je hier meer over weten, lees dan het boekje VIS.

Lees ook:  Luister naar je lichaam en denk slim!

Wat is jouw intentie?

Wat is jouw intentie? Kun je dit in jouw werk kwijt? Ik ben benieuwd naar jouw reactie!


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto: ‘Center‘ gemaakt door Jeroen Rietveld

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This