geraakt

Geraakt? Dat is niet mis!

14 april 2020

Geraakt? Dat is niet mis!

“Doet het pijn als ik hierop druk?”, vroeg de masseuse terwijl ik door een gat in de massagetafel naar de grond keek. “Ja, ik wist niet dat ik daar pijn had”, zei ik. “De pijn wordt niet veroorzaakt doordat ik erop druk, maar zat er al”, legde ze aan mij uit. Ze vervolgde: “Ik drukte namelijk helemaal niet zo hard en als ik aan de andere kant even hard druk, doet het geen pijn”. Terwijl dit tot mij doordrong, dacht ik eraan dat het psychologisch gezien ook zo lijkt te werken en het idee voor dit blog was geboren. In dit blog bespreek ik de rol van het denken bij psychologisch geraakt worden. Veel leesplezier en mocht je tijdens het lezen geraakt worden, lees dan vooral verder!

Psychologische druk

Als er psychologisch gezien druk op je wordt uitgeoefend en je lijkt te worden geraakt, dan zou je dit als een teken kunnen opvatten dat er iets moet zitten. Of zoals Wayne Dyer het vaak uitlegde: “Als je in een sinaasappel knijpt komt er sinaasappelsap uit, omdat dat is wat erin zit. Zo werkt het bij mensen ook: zet ze onder druk en dat wat erin zit, komt eruit.” Het bijzondere hieraan is dat je je – in tegenstelling tot fysieke druk – zelfs psychologisch geraakt kan voelen doordat iemand iets niet doet. Als iemand je bijvoorbeeld geen gedag zegt, voel je je genegeerd. Of als iemand je een tijdje niet belt, voel je je in de steek gelaten.

Denkbeeldige oorzaak

Het feit dat je je psychisch geraakt zou kunnen voelen door iemand die op dat moment niets doet, zegt veel over de aard ervan: het is denkbeeldig en daarmee volledig afhankelijk van jouw interpretatie. In veel gevallen gebeurt dit zonder dat de zogenaamde dader er zelf van op de hoogte is. Een voorbeeld dat tijdens een coachsessie ter sprake kwam: iemand loopt bij de bakker binnen en de verkoopster staat op haar telefoon te kijken. De klant voelt zich genegeerd en geraakt. De medewerkster is totaal niet met de klant bezig, want ze heeft hem nog niet eens gezien.

Wat is een illusie? De dingen zien zoals men ze wenst. – Comtesse Diane de Beausacq

Voorkeur voor iets wat er niet is

Als het niet de intentie van de medewerkster in het voorbeeld was om de klant te raken, hoe kon hij dan toch geraakt worden? Ik vroeg het tijdens de coachsessie, en het antwoord was: “Een verkoopster hoort aandacht te hebben voor haar klanten en ik wil netjes geholpen worden als ik naar een winkel ga!” Dit is een vrij normale overtuiging en tegelijkertijd is het ook onderdeel van een recept voor ellende. Dit heeft er mee te maken dat de realiteit zich niets aantrekt van jouw voorkeur en verwachtingen. Laten we dit eens nader beschouwen.

De realiteit is zoals ze is, niet zoals men wil dat ze is. – Frank Zappa

Wat je zelf niet toelaat, schrijf je toe aan anderen

Stel dat je naar een winkel gaat en vooraf bedenkt hoe anderen zich zouden moeten gedragen. Je voorkeur zal er nu toe leiden dat de kans vrij groot is dat er iets zal voorvallen dat je raakt. Bovendien is deze voorkeur gebaseerd op gedrag dat je liever niet toelaat bij jezelf. Daarom projecteer je het gedrag op anderen en val je het aan, waardoor het lijkt alsof het niet meer over jou gaat. Het zou je wellicht bijzonder goed kunnen doen om dit gedrag eens bij jezelf toe te laten. Nog een voorbeeld: iemand die alles heel serieus neemt heeft een hekel aan luchtige mensen, terwijl ze diep van binnen verlangt naar luchtigheid en het waarschijnlijk zeer goed zou kunnen gebruiken.

Lees ook:  3 tips om te stoppen met klagen

Weerstand tegen dat wat er is

Daarnaast heb je  geen directe invloed op hoe anderen zich gedragen. Of iemand vriendelijk of professioneel tegen je is, bepaal jij niet. Als je gelooft dat mensen altijd aandacht voor je moeten hebben in een winkel, raak je dus steeds teleurgesteld. De teleurstelling bestaat uit weerstand tegen dat wat er is en leidt ertoe dat je emotioneel wordt. Als je vanuit emoties iets aan een ander wenst te gaan veranderen, dan voelt dat meestal zowel voor jou als voor die ander niet prettig. Als je de aanval inzet, kan de ander meestal weinig anders dan zichzelf verdedigen. De strijd die ontstaat drijft jou en de ander alleen maar verder uit elkaar.

Als je een fout in een ander aanvalt, doe je jezelf pijn. – Een cursus in wonderen

Tips die je niet mag missen!

Word je vaak op een negatieve manier geraakt en wil je daar iets aan veranderen? Ga dan eens aan de slag met deze tips.

Niet wijzen

Zodra je anderen aanwijst als de oorzaak van jouw gevoel, maak je ze er verantwoordelijk voor. De verantwoordelijke is de baas. Ook richt je door naar anderen te wijzen je aandacht op dingen waarop je geen invloed hebt. Ben je geraakt? Richt je dan naar binnen. De taak van de ander zit erop door je te laten zien dat er iets in je leeft wat aandacht vraagt. Lees hier meer over in het artikel: Wees wijs, wijs niet!

Als je anderen beoordeelt, omschrijf je niet hen, maar jezelf. – Dr. Wayne Dyer

Verwelkom geraakt worden en mensen die je raken

Mensen die je raken brengen je in contact met dingen in jezelf waar je onbewust nog iets mee wilt. Als je hier constructief mee omgaat, kan het je enorm helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Het zou een gemiste kans zijn om deze mensen te vermijden. Als je spiegelbeeld je niet bevalt, los je niets op door de spiegel te vermijden. Mensen die je raken zonder de intentie jou te beschadigen zijn leermeesters.

De enige vraag is altijd: waar is dit voor, wat wordt er nu aangeboden? Een gelegenheid om iets te leren en te genezen. – Diederik Wolsak

Voorkeur voor wat er is

Hierboven werd duidelijk dat het hebben van een voorkeur problemen kan veroorzaken. Toch is er een manier van het hebben van voorkeur die onmogelijk tot problemen kan leiden: voorkeur hebben voor dat wat er is; de realiteit. Om dit voor elkaar te krijgen, kan je gebruik maken van de volgende tip.

Ik ben een liefhebber van wat is, niet omdat ik een spiritueel persoon ben, maar omdat het pijn doet als ik ruzie maak met de realiteit. – Byron Katie

Onderzoek de gedachten

Voorkeur hebben voor de realiteit betekent dat je alleen gedachten accepteert die in lijn zijn met de realiteit. Zoals je waarschijnlijk zelf al ervaren hebt is het onmogelijk om de realiteit te veranderen. Daarom ligt het aangrijpingspunt bij grondig onderzoek van gedachten. Een prachtige manier hiervoor is The Work van Byron Katie, die in het boek Vier vragen die je leven veranderen uitgebreid is beschreven. Ben je niet zo’n lezer, maak dan gerust een afspraak voor een kennismakingsgesprek, zodat we er samen eens naar kunnen kijken.

De wereld is jouw perceptie ervan. Binnen en buiten komen altijd overeen – het zijn reflecties van elkaar. De wereld is een spiegelbeeld van je geest. – Byron Katie


Foto gemaakt gevonden op Pixabay
Citaten gevonden op: citaten.net en Goodreads. Citaat Wolsak gevonden op NonDualiteit
Tekstredactie: Ellen Rietveld

Lees ook:  Vergeving, wat een beleving!

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This