Vrijgevigheid

Vrijgevigheid, wees er zuinig op!

24 februari 2020

Vrijgevigheid, wees er zuinig op!

In vrijgevigheid zitten de woorden vrij en geven. Hoe zou het zijn als je vrij zou kunnen geven? Niet om iets te verkrijgen, uit angst dat je iets verliest of omdat je denkt dat het zo hoort. Je geeft het spontaan en doordat je niet gehecht bent aan wat je geeft, klamp je je er niet aan vast en verzin je er geen verhaal over. Het is een spontane beweging die een natuurlijke vreugde met zich meebrengt.

De geest wordt rijk door wat hij ontvangt; het hart wordt rijk door wat het geeft. – Victor Hugo

Geven om te ontvangen

Heb je wel eens iets aan iemand anders gegeven wat door de ander niet ontvangen kon worden? Ik stelde die vraag laatst aan iemand en die antwoordde wat de meeste mensen zullen antwoorden: “Jazeker!” Ik zag dat het hem nogal aangreep en vroeg door. Op mijn vraag waarom dit hem zo aangreep, zei hij: “Het was ongelofelijk pijnlijk toen ik iets wilde geven en het niet begrepen en afgewezen werd. Daarom ben ik er voorzichter mee geworden, maar daardoor voelt het alsof ik mezelf weggeef.”

Een hart dat zich niet geeft, schept zijn eigen eenzaamheid. – Tao Yuanming

Een recept voor teleurstelling

Als je zoals de man uit dit voorbeeld jouw geven afhankelijk maakt van de ontvanger, dan zul je regelmatig teleurgesteld raken en uiteindelijk misschien zelfs helemaal stoppen met (jezelf) geven. Dit komt doordat je nooit weet of iemand anders begrijpt en kan toelaten wat je hem wenst te geven. Of de ander daartoe in staat is, staat in zekere zin ook los van jouw behoefte om te geven. Als iemand kritiek op mij heeft, kan ik dit als ontvanger opvatten als afkeuring of als een bewijs dat de ander om mij geeft. Die ander neemt per slot van rekening wel de tijd om mij iets te melden.

Vrijgevigheid is per definitie belangeloos. – Piero Ferrucci

Speel op zeker: geef!

Swami Dayananda scheen hier in het prachtige boek Liefde Ontdekken zijn licht over: “Of een ander wel of niet van jou houdt, hangt af van jouw perceptie, maar als jij liefde aan een ander persoon geeft, speel je op zeker.” Geven om te ontvangen is meestal bedoeld om je geliefd te voelen. Als je met zekerheid wilt weten dat je liefdevol bent, geef je liefde dan weg. Geven is een uitstekende manier om jezelf ervan te overtuigen dat je iets te geven hebt, want hoe zou je nou kunnen geven als je het niet hebt of bent?  Als je daarentegen niet geeft uit angst voor tekorten, dan blijft die angst waarschijnlijk in stand. Er volgt dan geen bevestiging naar jezelf dat je genoeg hebt.

Als je zon brengt in het leven van anderen, kun je de stralen niet weghouden van jezelf – James Matthew Barrie

Rijkdom?

Nog een voorbeeld met geld als metafoor om dit te illustreren. Is iemand die € 1.000 heeft en het niet durft uit te geven, of iemand die € 10 heeft en het zonder enige moeite weggeeft aan een zwerver rijker? Net als ik deze vraag typ, stapt mijn zoon (11 jaar) de kamer binnen. Ik stel hem die vraag. Hij antwoordt zonder enige twijfel: “Die tweede.” Als ik hem om een toelichting vraag, zegt hij: “Die tweede is liever.” Ik vraag nog een keer door: “Zijn mensen die liever zijn rijker?” Zijn antwoord is kinderlijk eenvoudig, maar verhelderend: “De tweede heeft tenminste nog iets aan zijn geld. Wat moet je met geld als je het niet uitgeeft?”

Rijkdom bestaat meer in het gebruik dan in het bezit. – Aristoteles

Voel je vrij om een reactie te geven

Heb je een vraag of opmerking over dit onderwerp of wil je een inzicht delen? Voel je dan vrij om onder dit blog een reactie te geven. Wil je de volgende blogs op deze website in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan door je e-mailadres hieronder achter te laten. Kennismaken bij Veldsterkte plan je eenvoudig online!

Lees ook:  Weet jij veel? Hoe weet je dat?

Foto gemaakt door Kelly Sikkema gevonden op Unsplash
Citaten gevonden op: citaten.net
Tekstredactie: Ellen Rietveld

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This