inspiratie

Inspiratie: de Redbull voor de geest

16 januari 2020

Inspiratie: de Redbull voor de geest

Dit weekend was ik te gast bij een lezing van Muhammed Muheisen. Hij is oorlogsfotograaf en maakt ook portretfoto’s van kinderen van vluchtelingen. Zijn werk ontroert me en zijn liefdevolle en respectvolle benaderingen van deze kinderen wekken inspiratie bij mij op. Vanochtend was ik bij een klein bloemenstalletje in het dorp. De eigenaresse vertelde mij dat het niet eenvoudig was om ‘het hoofd boven water te houden’. Maar ondanks dat stelt ze elke maand enkele boeketten beschikbaar voor buurtgenoten die het moeilijk hebben. Ook dat vind ik heel inspirerend.

Wat is dat eigenlijk, inspiratie?

De beste omschrijving voor inspiratie is geen omschrijving. Het zweeft ergens tussen euforie en verbonden zijn met alles. Het is voor mij een unieke beleving die natuurlijk voor iedereen anders is. Maar zeker is dat het vooraf gaat aan ‘het denken’. Pure inspiratie raakt je, overvalt je en geeft je een boost om dingen te gaan doen. Heerlijk!

Inspiratie in je werk

Een kunstschilder of muzikant leeft op inspiratie. Een romanschrijver ook. Vladimir Nabokov omschreef inspiratie als een proces dat zich in twee fasen aandient. Eerst komt de fase van ‘itchy’ (jeuk) en opwinding. Je voelt iets borrelen maar het is nog niet echt concreet. Dan, langzaamaan, na uren of enkele dagen krijgt het vorm. Een verhaal of een idee dient zich aan. En dát is het moment dat je alles uit je handen moet laten vallen om ruimte te maken voor wat zich aandient. En wanneer er een soort ‘writersblock’ ontstaat, doe dan niets. Als het niet stroomt, stroomt het niet. Want inspiratie is als verliefdheid: overweldigend, maar niet af te dwingen.

Lees ook:  Succesvol werken aan duurzaam geluk

De T-splitsing

Wanneer inspiratie je kietelt, kom je op een T-splitsing. Naar links kies je voor spontaniteit. Je voelt, je ervaart en … je komt tot actie. ‘Just do it!’. Of je kiest ervoor om naar rechts te gaan. Je overdenkt hoe je het wil aanpakken, wat de consequenties zijn en de mogelijke reacties van je omgeving. En let maar op, in no time bloedt je inspiratie dood.

Wanneer je je werk, ongeacht welk werk, op basis van inspiratie kan doen, biedt dat waardevolle voordelen. Omdat je juist dan het meest oplossingsgericht werkt. Waarom? Omdat je (arbeids)satisfactie ervaart. Het voelt aan als de bekende ‘flow’, waarin de tijd stilstaat en alles als vanzelf lijkt te gaan. De juiste taken, de juiste verantwoording, in de juiste omgeving, met de voor jou passende mensen, dan kan je geïnspireerd actief zijn (dat zijn dan ook essentiële onderdelen van onze loopbaantrajecten!).

Jouw state of mind

Wil je de vonk van inspiratie kunnen ervaren, dan is er eigenlijk maar één absolute vereiste. Ik noem dat ‘de state of mind van een 5-jarige’. Klinkt misschien niet echt serieus maar ik meen het. Het is het volledig onbevangen aanwezig zijn in het moment. Als een kind. Onschuldig. Onvoorwaardelijk. Direct. Het is de kunst om inspiratie toe te laten, in beweging te komen en te vertrouwen dat wat je ingeving ook is, het goed is. Durf jij dat aan?

Inspiratie geeft je vleugels!!

Onlangs bezocht ik het Stedelijk Museum Schiedam. Op uitnodiging van mijn collega Neeltje hebben we een ochtend doorgebracht met het kijken naar en invoelen van een kunstwerk op basis van Art Based Learning. Een hele inspirerende ervaring. Een ervaring die voor mij, en de meesten van ons, nog dagen doorwerkte. Want inspiratie ‘geeft je vleugels’!

Lees ook:  3 signalen dat je op het juiste pad zit

Wat zijn jouw bronnen van inspiratie? Ik ben erg benieuwd, laat het me maar weten en stuur me graag een (inspirerende 😊) reactie. Dank!

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This