inspiratie

Inspiratie als navigatie

31 december 2019

Inspiratie als navigatie

Inspiratie kan enorm helpen als je iets wilt creëren of veranderen in je leven. Maar daar blijft het niet bij. Als je geïnspireerd bent, kunnen er enorme krachten in je bovenkomen die je tot bijzondere dingen in staat stellen. In mijn 73e blog op deze website wil ik daar graag iets over delen. Dit zou voor mij onmogelijk zijn zonder inspiratie. Ik zou het geweldig vinden als dit blog jou inspireert om ook voor een geïnspireerd leven te kiezen!

Wanneer je geïnspireerd bent, komen sluimerende krachten , capaciteiten en talenten tot leven en merk je dat je een veel betere persoon bent dan je ooit van jezelf had gedacht – Patanjali

Het belang van inspiratie

Inspiratie speelt een centrale rol in mijn leven. Dit is een bewuste keuze, omdat ik er op een zeker moment achter kwam dat er maar weinig slechter voelt dan het negeren van inspiratie. Het is dan ook niet vreemd dat ik in 2006 meteen in de boekwinkel stond toen het boek Inspiratie – je ultieme roeping van Wayne Dyer uitkwam. Hij is één van mijn grote inspiratiebronnen en leerde mij over het belang van inspiratie door het als volgt te beschrijven: “Een stem uit het universum roept ons om ons te herinneren aan ons doel – de reden dat we bestaan in deze tijdelijke wereld. Deze stem fluistert, schreeuwt en zingt ons toe om ons te laten weten dat deze ervaring, in dit lichaam, in deze tijd en op deze plaats betekenis heeft. Deze stem noem ik inspiratie.”

Een leven zonder inspiratie is voor mij het allerlaagste, het meest platvloerse wat er is. – Karel Appel

Voorwaarden voor inspiratie

Als je geïnspireerd bent schieten je moeiteloos dingen te binnen die je nooit had kunnen bedenken. Je zit bijvoorbeeld in bad of maakt een wandeling en ineens valt je iets toe. Het is onmogelijk om dit af te dwingen. Je kan echter wel voorwaarden creëren waarbij je jezelf beschikbaar stelt voor inspirerende inzichten. Ik vergelijk het met slapen: je weet nooit wanneer je in slaap valt, maar als je op een zeker moment rustig in bed gaat liggen, stel je je beschikbaar om de slaap te laten komen. Of de slaap komt is niet aan jou, dat zal je moeten afwachten. Zo werkt het met inspiratie ook. Er zijn overigens wel manieren om minder snel uit spirit te raken. Wil je hier meer over weten, lees dan (nog) eens hoofdstuk 6 uit mijn boek Moeiteloos Verantwoordelijk!

Wachten is werken. Het wachten op inspiratie is werk, je moet er altijd voor beschikbaar zijn. – Armando

De inspiratiecirkel

Vaak wijzen mensen inspirerende mensen, of dingen die door inspirerende mensen gecreëerd zijn, aan als inspiratiebron. Dit wijst erop dat inspiratie besmettelijk is, want als jij geïnspireerd raakt door een geïnspireerd mens, bestaat de kans dat je zelf ook weer iemand inspireert. En als dit gebeurt kan het op een zeker moment zelfs zo zijn dat je iemand tegenkomt die jou inspireert, omdat hij indirect door jou is geïnspireerd. Kortom: een inspirerende wereld kan – net als een liefdevolle wereld – bij jou beginnen!

Lees ook:  Welk verhaal vertel jij over jezelf?

Tips voor een inspirerend leven

Hieronder een paar tips om (nog meer) inspiratie in je leven toe te laten.

Omring jezelf met mensen die jou inspireren

Ik heb gemerkt dat het enorm inspirerend is om vrijwel dagelijks te praten met mensen die ook interesse hebben in persoonlijke ontwikkeling. Zo blijft de inspiratie stromen. Waar word jij echt enthousiast van? Heb je mensen waarmee je dit kunt delen?

Neem de tijd voor inspiratie

Laatst volgde ik de workshop Art Based Learning bij Neeltje Anne (aanrader trouwens). In deze workshop zochten we in een museum een stuk uit dat ons inspireerde. Terwijl we het museumstuk observeerden, beantwoordden we een aantal vragen. Het kwam erop neer dat ik een uur bij het door mij gekozen schilderij heb gestaan. Hoe langer ik keek, hoe meer ik zag. Een bijzonder inspirerende ervaring!

Kunst is inspiratie goed uitgedrukt. – Felix Timmermans

Leef je inspiratie

Als er inspiratie in je opkomt, sta jezelf dan toe om dit te volgen en stop het niet weg om bijvoorbeeld anderen te pleasen. Wie wil er nou niet een geïnspireerd mens tegenkomen? Je hebt elk moment weer de kans om een nieuwe inspiratiecirkel te starten. Maar even los van wat het effect van inspiratie op je buitenwereld is, er voelt niets fijner dan te leven vanuit bezieling. Dat is het ultieme thuiskomen!

Inspiratie moet onze meester zijn, ook al stellen we anderen misschien teleur wanneer we haar volgen. – Dr. Wayne Dyer


Foto gemaakt door Pablo Orcaray
Citaten gevonden op: citaten.net
Tekstredactie: Ellen Rietveld

Lees ook:  Inzichten die je wereld op zijn kop zetten

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This