geluk

Mijn geluk kan niet op!

2 mei 2018

Mijn geluk kan niet op!

“Doe normaal!” riep Edwin tegen mij, toen ik hem zei dat mijn geluk niet op kan. Ik maakte het voor hem zelfs nog erger door te zeggen dat het voortkomt uit een eindeloze bron. Edwin labelde mij direct als ‘positivo’ en ‘heilsoldaat’. En dat is prima. Het is alleen jammer dat hij niet bereid was om verder te luisteren naar de rest van mijn verhaal. Hij is gewend om elke vorm van voorspoedigheid de grond in te boren. En daarmee doet hij zichzelf en anderen tekort.

Geluk is gezond

In haar prachtige boek De kracht van betekenis stelt Emily Esfahani dat het najagen van geluk juist tot ongeluk leidt. En ik ben het met haar eens. Het najagen is een geforceerde gang, die ervan uitgaat dat je tekort komt. Anders hoef je het niet na te jagen, toch? Het suggereert ook dat ‘gelukkig zijn’ ergens te krijgen is. Dat het buiten je ligt. Het is echter dichtbij, héél dichtbij. Het leeft in ons allemaal. Je kan leren je te richten op dit interne geluk. Het begint bij hoe je denkt en hoe je situaties in je leven interpreteert. Ook de grondlegger van de positieve psychologie, Martin Seligman, stelt dat ieder individu de mogelijkheid heeft hoe hij denkt over gebeurtenissen in zijn leven. We hebben een keuze. Steeds meer onderzoeken ondersteunen de zienswijze dat positiviteit een opmars vormt. En dat het ervaren van geluk, je welzijn ten goede komt.

Maar wat is het nu werkelijk

Geluk lijkt een abstract begrip, het is niet eenvoudig in woorden te vatten. Het kan alleen bestaan als er géén geluk is, zoals echt verdriet en zielenpijn. Zodra we ons bewust zijn van verdriet en zielenpijn kunnen we dit wegstoppen door het te ontkennen. Of te miskennen met medicatie of drugs. Daarmee bestrijd je wel het verdriet en de pijn, maar ze zullen altijd blijven terugkomen. Er is een andere weg: het verdriet en de pijn aanvaarden en onderzoeken. Eigenlijk kun je het verdriet, en zelfs zielenpijn, zien als een vorm van geluk. Het heeft een functie, je kan ervan leren. En geloof me, het toelaten van verdriet en pijn vermindert de impact ervan. Die kan zelfs, na enige tijd, geheel oplossen. Geluk en pijn zijn broer en zus, yin en yang, zoet en zout. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je gelukkig zijn? Dan horen verdriet en (een beetje) pijn erbij.

Lees ook:  Gelukt! Maar niet gelukkig ...

Geluk is overal

Er is veel geluk in je leven aanwezig. Het vraagt echter oefening om het werkelijk te gaan zien en beleven. Maar in de hectiek van alle dag zijn we vaak gefocust op het elimineren van negatieve invloeden in plaats van gefocust op geluk. Door meditatie, mindfulness, of gewoon ‘een uur in de natuur’ komt er meer ruimte voor bewuste geluksbeleving.

Ben je je op dit moment bewust van het geluk in je leven? En ben je er dankbaar voor?

Ben je bijvoorbeeld dankbaar voor je relatie? Of dat je gezond bent? Een prachtige toelichting over gezondheid en geluk komt van Thich Nhat Hanh. Hij zei: “Als we kiespijn hebben, denken we dat we heel ongelukkig zijn en verlangen we ernaar geen kiespijn te hebben. Maar nú heb je geen kiespijn, toch? Nou, dát is geluk!” Of ik een ‘positivo’ ben? Misschien wel. Ik heb geleerd de vele waardevolle en positieve momenten in mijn leven te zien; en ik weet, om van die momenten werkelijk te kunnen genieten, zijn negatieve momenten onontbeerlijk. Het zijn de beide kanten van dezelfde medaille.
En inderdaad, ik leer elke dag weer: mijn geluk kan niet op!

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This