nee zeggen

Nee zeggen? Daar begin ik niet aan!

30 augustus 2013

Nee zeggen? Daar begin ik niet aan!

Ja en nee zeggen lijkt heel eenvoudig. Toch zijn er mensen die moeite hebben met ja zeggen, vooral tegen zichzelf. Andere mensen hebben moeite met nee zeggen, maar dan tegen anderen of tegen ongezonde gewoontes. Dit artikel gaat over nee zeggen, terwijl je liever ja zou zeggen. Lees je niet verder… of toch wel?

Wie ben ik om aan mezelf te twijfelen? – Loesje

Nee zeggen = Ja zeggen

Sommige mensen die ik bij Veldsterkte begeleid beseffen nog niet dat nee zeggen automatisch ja zeggen betekent. En andersom natuurlijk ook. De vraag is: als je ergens nee tegen zegt, waar zeg je dan ja tegen? Als je bijvoorbeeld nee zegt tegen een avond overwerken, zeg je ja tegen een avond met je gezin doorbrengen. Dit besef maakt het vaak makkelijker voor mensen om heel bewust ergens ja of nee tegen te zeggen.

IJskoud water is cool!

Elke keer dat ik in een sauna kwam liep ik snel langs dat vat met ijskoud water en dacht: “Echt niet”. Ik kon wel tien redenen bedenken waarom ik dat niet zou doen. Bijvoorbeeld: het is koud en ik heb dit nog nooit gedaan. Vorige week besloot ik om hier eens heel anders mee om te gaan. Ik wist gewoon dat ik het ging doen. Ik liep na de sauna naar het vat met water, trok zonder na te denken aan het touw en kreeg een lading ijskoud water over mij heen. Het was een prachtige sensatie. Het verschil tussen de hitte van de sauna en de koude van het water bracht een soort balans in mijn lichaam die ik niet eerder ervaren had. Kennelijk was mijn oordeel over het koude water onjuist en belemmerend. Vanaf nu ga ik het vaker doen en ervan genieten.

Lees ook:  Stoppen met zoeken? Wat vind jij?

Van nee naar ja

Heb jij ook dingen waar je nee tegen zegt maar waar je stiekem best een keer ja tegen zou willen zeggen? Uit het voorbeeld hiervoor blijkt dat het best iets kan opleveren. Hoe pak je zoiets aan? Ik heb zelf goede ervaringen met de volgende manier: denk niet teveel na over waarom wel of waarom niet, maar doe eens ja in plaats van nee. Trek eens aan het koord van het koudwatervat, stap eens op die persoon af die je al lang iets wilt zeggen of start met die hobby die je al zo lang in je hoofd hebt. Als je het eenmaal gedaan hebt, weet je wat het echt is. Tot die tijd blijft het bij het denken over iets en dat blijkt toch een stuk minder op waarheid gebaseerd dan wij denken.

NU stoppen met uitstellen

Hij die het leven uitstelt, is als de simpele ziel die wacht tot de rivier is leeggestroomd voordat hij oversteekt – Quintus Horatius Flaccus

Stel je vaak dingen uit waar je graag ja tegen wilt zeggen? Dan volgen hier tot slot nog een paar tips om hiermee om te gaan. Deze tips zijn gebaseerd op de bestseller van Wayne Dyer – Niet morgen maar nu. Dit boek is een aanrader voor mensen die hier serieus aan willen werken.

 1. Beschouw jezelf als te belangrijk om te moeten leven met zorgen over dingen die je nog zou moeten of willen doen.
 2. Schrap de woorden hopen, wensen en misschien uit je vocabulaire. Gebruik krachtige taal: ik ga het doen.
 3. Stel jezelf de vraag: ‘wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik nu meteen zou gaan doen wat ik steeds maar uitstel?’
Lees ook:  Handen uit de mouwen voor meer zelfvertrouwen

Ja of nee?

Hoe ga jij hiermee om? Wat zijn jouw tips en ervaringen over ja en nee zeggen? Ik lees ze graag! Laat jouw reactie hieronder achter!


Foto water: Ellen Rietveld


Naar aanleiding van dit blog is Jeroen Rietveld geïnterviewd door GezondNU over de kracht van nee zeggen. Het resultaat van dit interview is hier te lezen.

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

2 Reacties

 1. Nathalie

  Mooie blogpost en mooie analogie met de koud water emmer! Dat ´nee´ zeggen tegen iets betekent dat je ´ja´ zegt tegen iets anders vind ik een groot inzicht, wat me vaak geholpen heeft bij beslissingen nemen. Als ik iets niet wil, vraag ik me af waarom niet; meestal houd ik dan vast aan iets anders…
  Ook leuk op het gebied van psychologie en sauna analogie: als je dan toch die emmer over je heen trekt, kun je je een stuk beter inleven in anderen dan als je in de sauna zit: http://www.saunagespot.nl/dompelbad-maakt-empatischer

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt voor jouw reactie Nathalie! Leuke link en blog! Ik wens je nog veel plezier toe (in de sauna)! Groet, Jeroen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This