positief denken

Tips over positief denken in de praktijk

14 juni 2012

Tips over positief denken in de praktijk

Laat ik eens beginnen met een voorbeeld van een situatie waarbij positief denken niet zo goed lukte. Na vier jaar is het gelukt! In een boeiend loopbaangesprek vroeg ik naar de plannen die ze had met dit diploma als diëtiste. “Tja, ik zou wel willen, maar ik denk niet dat ik er iets mee ga doen. Het is een moeilijke markt, ik ben al wat ouder en met deze recessie is het niet te doen om hier een bedrijf in te beginnen”.

Geen SAS-gesprek!

Nu ben ik inmiddels wat gewend geraakt aan dit soort onzinverhalen. Ik hoor ze wel vaker, van mensen die hun tijd vooral gebruiken om te denken dat dingen niet mogelijk zijn. Om een beetje te prikkelen, besloot ik dat dit geen SAS-gesprek zou worden en ik zei: “moeilijke markt? Ken je Sonja Bakker? Die verdient miljoenen in jouw branche!”. Denk je dat Sonja Bakker dit soort negatieve gedachten een kans gaf, toen ze besloot om met dit werk aan de slag te gaan? Dit artikel gaat over de kracht van positief denken. Ik kan geen betere tijd bedenken om meer mensen ertoe aan te zetten om dit in de praktijk te brengen. Hieronder een paar praktische tips.

Schrijf jezelf een positieve brief!

Ooit trainde wij een groep mensen in onder andere positief denken, die (dachten dat ze) een moeilijk traject in het vooruitzicht hadden. Er stond namelijk een reorganisatie voor de deur. We vroegen ze om een positieve brief naar zichzelf schrijven, we namen de brieven in en hebben deze na een maand op de post gedaan. Van de 12 cursisten gaven 9 er aan dat ze veel aan de brieven gehad hebben. Het eerste bewijs dat je met je eigen positieve gedachten veel kan bereiken! Lees ook ons blog over dit onderwerp: Delen met jezelf, wat levert dat op?

Lees ook:  3 signalen dat je op het juiste pad zit

Hoe moet dat, positief denken?

Stel je bent ergens mee bezig en je merkt dat het niet lekker loopt. Je ervaart bijvoorbeeld stress of dingen lukken niet, zoals je zou willen. Probeer dan eens de volgende stappen uit!
1)    Schrijf, zonder enige remming, jou negatieve gedachten op, bijvoorbeeld:

  1. Ik ben hier niet goed genoeg in;
  2. Dit gaat veel moeite kosten;
  3. Dit is niet leuk.

Het mag ook specifieker, hoe specifieker, hoe beter!

2)    Heb je alle negatieve gedachten op een rij? Doe dan het volgende: schrijf voor elke negatieve gedachte een tegenovergestelde (dus positieve) gedachte op, voorbeeld:

  1. Ik ben hier niet goed genoeg in, wordt: ik ben hier goed in;
  2. Dit gaat veel moeite kosten, wordt: dit gaat weinig moeite kosten;
  3. Dit is niet leuk, wordt: dit is leuk.

3)    Gelukt? Mooi! Nu heb je een lijstje met positieve gedachten over jouw project. Nu is het zaak om het lijstje met negatieve gedachten geen aandacht meer te geven en de positieve gedachten ervoor in de plaats te zetten, maar hoe? Schrijf de positieve gedachten op een briefje en neem ze met je mee. Kijk er steeds op, voordat je aan de slag gaat met jouw project. Het is in eerste instantie nog niet erg, dat je niet gelooft wat er staat.

4)    Bedenk dit: het geloven van de negatieve gedachte, verzwakt je en het geloven van de positieve gedachten versterkt je. Waar kies jij voor? In het begin zal je wat weerstand voelen in jezelf, als je bijvoorbeeld leest: ik vind dit leuk, terwijl je eerst besloten had, dat het toch echt niet leuk was. Toch adviseer ik je om te kiezen voor de positieve variant.

Lees ook:  Vrij zijn terwijl je werkt

5)    Na een tijdje werken met de positieve gedachten, merk je dat je met meer energie aan de slag bent, met het project waarvan je eerder dacht dat het moeilijk was. Je hebt nu in de praktijk ervaren dat gedachten een zeer grote rol spelen bij hoe je met zaken omgaat. Gefeliciteerd! Niets staat jouw succes nog in de weg!


Foto gevonden op Unsplash

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This