boos

Gelukkig, ik ben boos!

17 september 2019

Gelukkig, ik ben boos!

“Nee, je mag niet zo boos doen!”, zei de moeder tegen haar jongste dochter. Haar stem was luid en haar ogen keken streng op haar dochter neer. Boosheid wordt vaak bestempeld als ‘niet goed’. Al op jonge leeftijd moeten we leren ons te beheersen. Maar ja, je bent mens, dan hoort de emotie van boosheid bij het leven. En ook alle andere emoties zoals blijdschap, opwinding of jaloezie. Maar we praten liever niet over de emoties die we als negatief bestempelen. Die stoppen we weg, want dat is ons geleerd.

Strijden of toelaten?

Veel mensen die ik spreek voeren een strijd met emoties en gevoelens ‘die er niet mogen zijn’. Ik krijg vaak vragen als “Hoe ga ik om met mijn boosheid?” of “Ik schaam mij een beetje, ik ben jaloers op mijn vriendin … Dat kan toch niet?”

Bert Jan is een prachtig voorbeeld van interne strijd. Hij keurde zijn negatieve emoties af en onderdrukte zijn gevoelens zoveel mogelijk. Een man mag niet huilen, leek zijn credo. Maar hij liep volledig vast in zijn relatie, zijn omgang met de kinderen, zijn vriendschappen. “Wat moet ik doen?”

Ik gaf hem een ijsklontje en vroeg hem het in zijn hand te houden. Hij keek mij met vragende ogen aan. “Wat gebeurt er?”, vroeg ik hem. “Dat ding smelt!” “Juist”, antwoordde ik, “dat is nu jouw boosheid. Of je verdriet. Het is alles wat je wil dat het is … En het smelt, of je wil of niet. Begrijp je?”

Gevoelens kunnen echter niet genegeerd worden, het maakt niet uit hoe oneerlijk of onaangenaam ze ook lijken. – Bron: Het dagboek van Anne Frank


Welkom emotie!

Elke emotie is tijdelijk. Elk gevoel is tijdelijk. Alles verandert in ons leven, niets blijft. Door aandacht te geven aan je emoties, ze als het ware te verwelkomen, krijg je inzicht in de manier waarop je in bepaalde situaties reageert. Of waar nog niet verwerkte herinneringen nog invloed op je hebben. Door één met je gevoelens te zijn, smelten ze na enige tijd. Het verdriet, de frustratie lost op. Soms direct al! Soms duurt het iets langer.

The emotion that can break your heart is sometimes the very one that heals it. – Nicholas Sparks

Stel nu dat je je enorm verdrietig voelt. Dan is dat goed nieuws. Verdriet kan alleen bestaan als er geluk bestaat. Met andere woorden, als je de pijn van het verdriet toelaat, laat je ook de emoties toe die bij geluk horen (blijdschap, opgewekt zijn). Toegegeven, het vraagt enige oefening om dit te zien en werkelijk toe te passen. Het vraagt een andere manier van denken en doen. Maar bij alle mensen met wie ik mag werken, zie ik dat het kwartje na enige tijd valt. Dat werkt bevrijdend en biedt ruimte in je dagelijkse leven.

Lees ook:  Door de bomen het bos niet meer zien

Kortom, wees boos, wees blij, wees jaloers en zie ook de liefde! Laat het er allemaal zijn … totdat je ijsklontje smelt.

Ben je boos? Worstel jij ook met je emoties?

Leer ze te transformeren in een traject voor persoonlijke ontwikkeling, maak hier jouw vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This