50 plusser

De nieuwe carriere van de 50 plusser

23 september 2015

De nieuwe carriere van de 50 plusser, vooruitzicht én 4 adviezen

Volop in het nieuws, de werkloosheid. De vooruitzichten naar herstel zijn positief. Voor iedereen? Het lijkt van niet. De 50 plusser heeft het moeilijk. Wat kun jij er als 50 plusser aan doen?

In ieder geval niet bij de pakken neer zitten. En je ook niet ‘kapot’ solliciteren.

In het tv programma Van Liemt Live gaf hoogleraar Paul Schabel al een schets van de toekomst. De arbeidsmarkt trekt aan, en de prognose is dat er op enig moment schaarste ontstaat. De ‘oudere’ werknemer wordt weer aantrekkelijk. Omdat ze ervaring en seniorship meenemen. Omdat jongere werknemers van hun kunnen leren. En andersom. Vica versa mentorship, een mooie term.

Maar beste vijftiger, verwacht geen vaste baan tot je pensioen

Tussen je vijftigste en je pensioen zijn meerdere werkgevers mogelijk. Of opdrachtgevers. Of 28 uur bij een baas werken en daarnaast nog wat voor je zelf ondernemen. Het is allemaal mogelijk. Flexibiliteit. Variatie. Dat wordt de trend. Of is het nu al actueel? Vóór 2030 zijn de meeste arbeidsrelaties op projectbasis.

Lees ook dit artikel: 60+ en op zoek naar werk?

Advies 1: Oriënteer je breder dan je vakgebied

Mijn eerste advies is om je te realiseren dat de kans op een vaste, langdurige, betrekking klein is. Daarom, oriënteer je breder dan je vakgebied. Ontdek activiteiten die je aanspreken. Die je enthousiast maken! Volg aanvullende opleiding. Ontwikkel jezelf. Live long learning wordt aangeraden.

Advies 2: Breng je netwerk in kaart.

Maak een selectie van mensen die invloed hebben op personeelsaangelegenheden. Maak en onderhoud contact met hen. Bouw een netwerk op van beslissers en beïnvloeders binnen je vakgebied. En daarbuiten.

Advies 3: Actualiseer je CV

Het is opvallend dat medewerkers vanaf 50 jaar vaak een CV hebben welke niet volledig en up to date is. Is jouw CV up to date? Laat je huidige activiteiten zien. Volg je nog een cursus? Ben je actief in een vereniging?

Vraag feedback over de opmaak van je CV aan een personeelsfunctionaris of recruiter. Want als je solliciteert, weet dan : de beoordeling en selectie van jouw sollicitatiebrief met CV, duurt slechts 11 seconden!

50 plusser…de tweede helft vangt aan!

We worden gezonder ouder. We blijven langer vitaal waardoor we op hogere leeftijd nog actief zijn. Op sociaal gebied. En op het gebied van werk. De huidige pensioen ontwikkelingen maken het in sommige gevallen zelfs noodzakelijk om door te blijven werken.

De tweede helft van je carrière is de kans om dat te gaan doen wat meer bij je past. Wat je mogelijk al zo lang had willen doen. Inbreng van je (levens)ervaring, kennis, netwerk en eventueel eigen vermogen geeft een voorsprong op jongere werknemers.

Ik ontmoet vaak mensen die afwachten tot het moment van ontslag. Of door ziekteverzuim of conflict uitvallen. Hen wil ik aanraden om preventief loopbaanonderzoek te doen. Weten waar jij naar toe wil groeien en de regie nemen, het wordt steeds belangrijker.

Advies 4: Blijf actief

Probeer out of the box te denken en invulling te geven aan je (levens)loopbaan. Laat je adviseren door mensen die je inspireren. Handel niet overhaast. Ontmoet nieuwe mensen. Maak een loopbaantest. Volg de ontwikkelingen in de media. Blijf actief.

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Je hebt een keuze, mee bewegen of stil staan.


Foto’s gevonden op Unsplash

Gerelateerde artikelen
De coronavakantie

De coronavakantie

Tot voor kort, wanneer iemand sprak over een ‘coronavakantie’, was mijn eerste associatie een heerlijk Corona biertje drinken aan het strand. Maar tijden zijn veranderd.

Loop jezelf niet voor de voeten!

Loop jezelf niet voor de voeten!

Loop jezelf niet voor de voeten! Meer dan eens ontmoet ik mensen die zichzelf flink voor de voeten lopen. Mensen met goede ideeën of sterke verlangens, je herkent ze makkelijk. Ze spreken bijna zonder uitzondering met veel enthousiasme over hun idee of verlangen....

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This