Herken je deze drie gevaarlijke strategieën?
Om maar direct met de deur in huis te vallen: we kennen allemaal trucjes om met onaangename situaties om te gaan. Door de tijd heen hebben we onszelf strategieën aangeleerd die soms een negatieve impact kunnen hebben op onszelf en onze omgeving. In dit artikel verdeel ik deze strategieën in drie groepen. Kijk eens om je heen en zie welke je herkent, of herken je iets bij jezelf?
Goed nieuws
In dit artikel gaan we dieper in op gedragingen die negatieve consequenties hebben. In het volgende artikel bespreken we de tegenovergestelde gedragingen. Laten we nu eerst de gedragspatronen behandelen die ons lijken te helpen, maar ons juist belemmeren.
1. Ik doe mijn handen voor mijn ogen…
…want dan is het er niet. Een kind gebruikt deze aanpak als het te spannend wordt, maar ook volwassenen maken gebruik van deze strategie: Vermijden. Je wilt een onprettige situatie niet zien en niet ervaren.
Herken je mensen in je omgeving die, wanneer de sfeer vervelend wordt, zeggen: “Laten we er maar niet over praten,” en snel van onderwerp wisselen? Dit zie je ook bij mensen die angstig naar de ‘boze’ wereld kijken. Zo had ik een cliënt die alle post van haar bank, verzekeraar en belastingdienst niet durfde open te maken en verstopte in schoenendozen op zolder. Wat er niet is, is er niet!
Dit gedrag komt ook voor in familieverband. Dilemma’s of emotionele onderwerpen worden liever niet besproken. Gevoelens delen is ‘not done’ en men gaat snel over tot de orde van de dag. Realiseer je dat het ontkennen van wat is, ook jezelf ontkennen is.
2. Ik beweeg altijd mee…
…en lach vriendelijk. Om de goede vrede te bewaren, gebruik je de strategie van aanpassen en pleasen. Veel cliënten zijn ervan overtuigd dat ze anderen niet tot last mogen zijn.
De overtreffende trap van aanpassen is jezelf opofferen. Je houdt je mening voor je en onderdrukt je gevoelens, waardoor je lijdzaam of zelfs passief wordt. Voor anderen kan dit onprettig zijn omdat ze niet goed weten wat ze aan je hebben. Je wordt onnavolgbaar.
Voor mensen die graag domineren, word je een speelbal omdat je toch wel doet wat zij verwachten. Je staat langs de kantlijn, eigenlijk identiteitsloos en zonder enige autonomie. Deze strategie kost bakken met energie en maakt je ongelukkig.
3. Met de vuist op tafel slaan
“Ik laat mijzelf in alle situaties gelden!” was het credo van een manager die ik ooit ontmoette. Het is goed om voor jezelf op te komen, maar sommigen schieten hierin door en gaan de strijd aan. Soms om hun eigen onzekerheid te verbloemen. De strategie van conflict kan effectief lijken, maar het maskeert je eigen onvermogen.
Mensen keren zich van je af als je de autoritaire bot-boer speelt. Grenzen stellen kan ook door kwetsbaar en zelfverzekerd te zijn.
Gevaarlijke strategieën in de praktijk
Ik nodig je uit om het gedrag van mensen in je omgeving te observeren. Stel jezelf vragen zoals: Hoe wordt er in mijn gezin en familie omgegaan met gevoelige situaties? Herken ik een strategie bij mijn kinderen? Welke strategie herken je bij je leidinggevende? En bij je collega’s?
Door deze strategieën te herkennen, leer je ook veel over jezelf. Het herkennen van gedrag bij anderen vertelt namelijk ook iets over jou. Uiteindelijk ontwikkel je het vermogen om in alle situaties jezelf te zijn en te benoemen wat je ziet en voelt.
In het volgende artikel gaan we verder op dit onderwerp in en bespreken we de tegenovergestelde gedragingen.
Foto gemaakt door Dan Meyers gevonden op Unsplash.
0 reacties